23948sdkhjf

Hjälp på sex semesterspråk

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.

Att bli sjuk på semestern är inte roligt, men inte heller ovanligt. En Novus-undersökning gjord på uppdrag av Apoteket hjärtat visar att 70 procent av alla semesterfirare på utlandsresa någon gång har drabbats av sjukdom eller mindre åkommor på utlandssemestern. Samtidigt har var femte person som besökt ett apotek utomlands upplevt att det är svårt att göra sig förstådd.

För att underlätta för semesterfirare och minska risken för missförstånd och felaktig medicinering har Apotek Hjärtat tagit fram ett lexikon med ett 50-tal sjukdomstillstånd, åkommor, läkemedel och apoteksprodukter på sex olika språk. Lexikonet kallas Uppslagsvärk och är indelat i magproblem, värk och förkylning, sol och bad, sår, bett och stick samt intim. Språken i lexikonet är valda utifrån de vanligaste språken på semesterdestinationerna i Europa: engelska, spanska, italienska, kroatiska, franska och grekiska.

– Vi vet att det många gånger kan vara svårt att förklara sina krämpor och behov på ett annat språk än på sitt modersmål. Och även om det alltid är bra att ha med sig ett reseapotek när man är ute och far är det svårt att förutse allt som kan behövas. Vi hoppas att vårt lexikon ska hjälpa våra kunder att kommunicera med apotekspersonalen på semesterorten så att de får rätt hjälp, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078