23948sdkhjf

Fler konkurser efter sänkt rot-avdrag

Sänkta rot-avdrag får skulden för ökat antal konkurser i byggbranschen.

Konkurserna i byggbranschen ökar trots högkonjunkturen. Den negativa utvecklingen beror till stor del på de försämrade rot-avdragen, hävdar Sveriges Byggindustrier.

– De mindre rot-jobben har försvunnit i vissa delar av landet sedan årsskiftet 2016. Detta syns nu i form av den ökade andelen konkurser, konstaterar Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på bransch- och arbetsgivareorganisationen Sveriges Byggindustrier.

Han lutar sig delvis på siffror från kreditvärderingsföretaget UC som visar att konkurserna ökat med 17 procent jämfört med förra året. Den andra delen är den årliga rot-enkät som organisationen genomför bland sina medlemmar. Undersökningen visar att sju av tio medlemsföretag konstaterat att marknaden för rot-tjänster bromsar in. Björn Wellhagens analys är att den minskade efterfrågan på vita tjänster har ett samband med konkurserna.

– Det har varit en god renoveringsmarknad under många år och det lockade fler att pröva att starta eget. Relativt nystartade företag som inte har byggt upp en tillräckligt stark bas, ryker först. Man kan fråga sig om det var intentionen när Stefan Löfven presenterade sin affärsplan för Sverige, säger Björn Wellhagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078