23948sdkhjf

Stort internationellt cyberangrepp avslöjat

Ett stort internationellt cyberangrepp mot en rad länder, däribland Sverige, har drabbat en lång rad organisationer. Ett omfattande […]

Ett stort internationellt cyberangrepp mot en rad länder, däribland Sverige, har drabbat en lång rad organisationer.


Ett omfattande internationellt cyberangrepp, som går under beteckningen Cloud Hopper har avslöjats. Angreppen har initialt riktats mot företag som sköter it-tjänster åt andra, och därefter vidare mot deras kunder. Det innebär att en lång rad svenska organisationer kan vara drabbade, uppger MSB.


Cyberangreppet har pågått sedan åtminstone 2016, men påbörjades troligen redan under 2014. Aktören går under beteckningen APT10 och tycks främst ha angripit mål USA, Taiwan och Japan, men även andra länder berörs. I Europa pekas Sverige, Norge och Finland ut, tillsammans med Storbritannien, Frankrike och Schweiz.

Några av de samhällssektorer som särskilt pekas ut som målobjekt för APT10 är offentlig verksamhet, IT, kommunikation, sjukvård, energi och forskning.


APT10 har skickat riktade e-postmeddelanden med trovärdiga dokument, så kallat nätfiske, och fått mottagaren att öppna dokument och omedvetet starta skadlig programkod som ligger dold.


Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

2.569