23948sdkhjf

Besöksnäringen klarade Märket

Visita och HRF slutit avtal för närmare 100 000 medarbetare inom besöksnäringen 18 april - Avtalet ligger om det så kallade Märket.

Avtalet gäller på tre år och hålls inom det av industrin satta märket på 6,5 procent. Den hotande strejken är därmed inställd.



– Det här är en stor seger för den svenska modellen. Nu fortsätter vi följa den ordning som vi har haft på den svenska arbetsmarknaden i mer än två decennier. Det skapar stabilitet i svensk ekonomi vilket är bra för såväl företagen som medarbetarna, säger Visitas vd Eva Östling. Hon fortsätter:



– Vi gick in i den här avtalsrörelsen med förhoppningen att kunna utöka möjligheterna att belöna erfarenhet och kompetens. Det är också ett sådant avtal vi har landat i.



Avtalets innehåll
Det så kallade gröna riksavtalet rör närmare 100 000 arbetare inom besöksnäringen, det vill säga kockar, serveringspersonal, diskare, receptionister, städare med flera.



Avtalet innebär bland annat att utgående löner ökar med 1 650 kronor på tre år samtidigt som ingångslönerna höjs med mindre än utgående löner (80 procent av de utgående lönerna).



– Vi och HRF har bland annat hittat gemensamma lösningar vad gäller den så kallade hyvlingen och för prövotid för visstidsanställningar. Efter långa förhandlingar är vi nöjda att vi har hittat konstruktiva lösningar, säger Visitas förhandlingschef Antje Dedering.



Ökad lönespridning


– Det här avtalet är ytterligare ett steg mot en ökad lönespridning inom besöksnäringen. Avtalet håller tillbaka ökningen av ingångslönerna för att skapa ökat utrymme att belöna erfarenhet och kompetens, precis som Visita ville, menar Antje Dedering.



– En sundare lönespridning är viktig för att kunna premiera och behålla kvalificerade medarbetare i vår näring, fortsätter Antje Dedering.



Känslighet för kostnadsökningar


– Besöksnäringen har tidigare drabbats av stora kostnadsökningar. Bland annat har den tredubblade arbetsgivaravgiften för unga inneburit att lönekostnaderna har ökat med 3,5 procent. Våra medlemmar är därför känsliga för alla ytterligare kostnadsökningar, säger Eva Östling.



– Det har varit tuffa förhandlingar och det har varit en tung process att nå hit, men nu har vi kommit fram till ett avtal som säkrar upp och tryggar för våra medlemsföretag de närmaste tre åren. Vi är glada att våra medlemmar får arbetsro och att vi landar på märket, säger Eva Östling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063