23948sdkhjf

Larven älskar att mumsa på plast

Larver av fjärilsarten Vaxmott, är en plåga för biodlare, men kan komma att bli en liten miljöhjälte, då den (...)

… vid sidan av trä och vax även älskar att äta plast. Framförallt är larven förtjust i polyeten.



Forskare i Spanien menar därför att fjärilslarven skulle kunna bli en liten medhjälpare till att bryta ner det plastavfall som hamnar i naturen istället för i insamlingsbehållaren.




De forskningsresultat som nyligen publicerades i tidskriften Current Biology visar att 100 vaxmottslarver kan konsumera cirka 92 gram polyeten inom loppet av 12 timmar. De polyolefiner som larverna smaskat i sig bryts sedan ned till etylenglykol.



Vetenskapen vet sedan tidigare att polyolefiner kan brytas ned av bakterier och svampkulturer, men denna process går enligt forskarna betydligt långsammare än om man tar larverna till hjälp.



I sin studie släppte forskarna ner ett antal vaxmottslarver på en polyetenduk. Redan efter 40 minuter kunde de konstatera hål i duken.



Enligt tidskriften Aktuell hållbarhet, har den nya upptäckten har fått stort genomslag i vetenskapsmedier. Forskarna bakom studien hoppas att resultaten på lång sikt på något sätt ska kunna användas för att bryta plastavfall, genom att identifiera och använda de enzymer som är verksamma i nedbrytningsprocessen.



Källa: Aktuell hållbarhet, Helsingborgs dagblad


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.36