23948sdkhjf

Högtryck i åkerinäringen

Sveriges Åkeriföretags konjunkturbarometer för kvartal 1 visar på de i snitt högsta värdena på fem år. Att åkerinäringen går på högtryck hänger tätt ihop med byggboomen i Sverige. Efterfrågan på transporter av byggmaterial och även bygg- och anläggningstransporter driver på åkerinäringen. En tydlig effekt syns även på prisbilden, där andelen företag som ser högre försäljningspriser ökar kraftigt.

- Åkerinäringen är en bransch med knappa marginaler, säger Ulric Långberg, branschchef i Sveriges Åkeriföretag. Åkeribarometern bekräftar den bild vi haft på känn, att prisbilden långsamt förändras till det bättre.

145 procent fler företag uppger att försäljningspriserna ökat i dag jämfört med för ett år sedan. En femtedel av de tillfrågade företagen anger att försäljningspriserna ökat under kvartal 1 i år. Det är ett klart trendbrott. Huruvida det är en del av en bredare trend vad gäller åkeriernas prisbild är för tidigt att säga, men det är en tydlig avvikelse och kan härledas till en högre betalningsvilja hos transportköpare.

Lönsamheten uppfattas fortsatt som låg. Fler än en tredjedel av företagen anger att lönsamheten är dålig eller mycket dålig. Andelen företag som anser att lönsamheten är lagom, är något större nu än tidigare.

– Godstransporter är ju inget som sker i tomma intet och bara för att det är roligt att köra, säger Ulric Långberg. Trafikarbetet hänger tätt ihop med konjunkturen i övrigt, och den höga sysselsättningen bland många åkerier kan direkt härledas till högtrycket i byggbranschen.

Åkeribarometerns värde för efterfrågan för det första kvartalet 2017 är plus 52 procent, vilket är det högsta värdet sedan 2014. Även investeringsviljan är avsevärt högre än på länge. 42 procent, den högsta andelen på sju år, kommer att investera under de kommande tre månaderna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078