23948sdkhjf

Bilar åker tåg från Kina

Volvo Cars är först med att exportera kinatillverkade bilar till Europa med tåg via Kina.

Volvo Cars är den första biltillverkaren i världen att exportera kinatillverkade bilar till Europa med tåg via Kinas nya sidenväg och handelsinitiativ, "One Belt, One Road". 

De första exemplaren av Volvo S90 som har byggts vid företagets fabrik i Daqing i Kina, anländer till distributionscentret i belgiska Zeebrugge den här veckan.

Bilarna har transporterats till Belgien via den nyligen öppnade järnvägslinjen mellan Kina och Europa. Anslutningen kortar tiden som det tar att transportera fordon till Europa med två tredjedelar jämfört med transporter som sker sjövägen, något som betyder att kunden får sin bil snabbare efter beställning.


Järnvägslinjen kopplar samman Volvos globala tillverknings- och logistikstrategi till handeln mellan Kina och Europa, värd många miljarder euro, och initiativet som går under namnet One Belt, One Road. Initiativet syftar till att återuppväcka sidenvägen, den urgamla handelsvägen, för en ny era inom den globala handeln.

Järnvägslinjen illustrerar även Kinas förvandling till ett globalt tillverknings- och exportnav för konsumentprodukter i de högre prissegmenten.

2015 blev Volvo det första västerländska bilmärket som exporterade en kinatillverkad premiumbil till USA, i form av en S60 Inscription. I november förra året startade Volvo tillverkningen av de exklusivare versionerna av Volvo S90 vid fabriken i Daqing för export till den globala marknaden. Inom kort kommer alla S90 avsedda för den globala exportmarknaden att tillverkas vid fabriken.

Förutom kortare väntetider för kunderna är järnvägen också ett smartare val när det gäller logistikverksamhetens miljöpåverkan. Räknat på samma avstånd sänks koldioxidutsläppen per ton per kilometer med en tredjedel om man väljer järnvägstransporter istället för sjötransporter. I det här fallet kommer besparingarna att bli ännu större på grund av det kortare avståndet landvägen.

Varje dedikerat Volvo-tåg som trafikerar sträckan Daqing–Zeebrugge tar närmare 225 Volvo-bilar, som transporteras i specialkonstruerade containrar.

En container rymmer tre bilar placerad i olika vinklar för att utnyttja ytan i containern maximalt. Specialinfästningar gör att bilarna är säkrade och inte rör sig inne i containern under transporten.

Inledningsvis kommer tågen från Daqing att avgå en gång i veckan. Planen är att öka antalet avgångar i takt med att tillverkningsvolymerna stiger.

De första Volvo S90-bilarna kommer till Zeebrugge på onsdagen, den 31 maj, samma vecka som Kinas premiärminister Li Keqiang besöker Belgien. I samband med hans besök i landet, är det planerat att Li Keqiang också träffar Volvos styrelseordförande Li Shufu och vd Håkan Samuelsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.36