23948sdkhjf

Kompakt maskin med svängbart flak

En helt ny minidumper fick svensk premiär på Maskinexpo, Messersis blå TCH2300 stod uppställd i Carlsson & Co:s monter. – Det är en helt ny modell och en helt ny storlek, säger Magnus Carlsson.

Dumpern är en mellanstorlek som ska komplettera utbudet förklarar Magnus Carlsson, delägare på Carlsson & Co som sålt Messersis minidumprar och minigrävare i Sverige i över 20 år.

Dumpern är 130 centimeter bred.

– Det är kompakta mått för en så stor maskin, kommenterar Magnus Carlsson.

Dumpern ska vara liten nog att ta sig igenom till exempel en grind, men kraftfull nog att ändå göra ett bra jobb, förklarar han.

– Den passar bra till exempel i trädgårdar och för husdräneringar.

Den italienska minidumpern har en trecylindrig Kubota dieselmotor på 18,5 kilowatt. Tjänstevikten är 2 200 kg, lastkapaciteten 2 300 kg och lastvolymen 1170 liter.

Dumpern ska vara lätt att kliva både i och ur, med ingång på båda sidor, Joystickarna är placerade på båda sidor om förarstolen, något som ska göra förarens tillvaro enklare.

– På de äldre modellerna hade man spakar rakt framför sig, med servoassisterade joystickar på sidorna blir det mer ergonomiskt, säger Magnus Carlsson och utlovar enkel och logisk styrning.

Carlsson & Co lyfter också fram att maskinen kan utrustas med hydrauluttag för till exempel drift av jordborr, hammare eller liknande hydraulisk utrustning.

Larvchassit uppges vara av samma konstruktion som den större 2,5 tons modellens boggieupphängning, detta ska innebära att maskinen tar sig över till exempel trottoarkanter och stenar på ett mjukt och fint sätt.

Larverna är dessutom breda, vilket utlovas ge en bekväm körning även i högre hastigheter.

Minidumpern är utrustad med ett svängbart flak, men mer utrustning kan vara på gång längre fram antyder Magnus Carlsson som konstaterar att behoven skiftar i olika länder.

– Därför är det viktigt att det finns flera olika redskap och utrustning.

I Norge och Sverige är till exempel självlastande flak väldigt populära, i andra länder är det inte ett dugg intressant.

­– Kanske beror det på att de har andra material att arbeta med, kanske beror det på att arbetskraften är billigare där – de kan använda flera små maskiner där vi vill klara oss med en, säger Magnus Carlsson.

Han uppskattar därför att Messersi sett till att ta reda på vad som är intressant på olika marknader, Carlsson & Co, tillsammans med andra europeiska återförsäljare, har fått tycka till när den italienska tillverkaren tog fram modellen.

– Vi har fått lämna in önskemål till fabriken, fabriken har lyssnat och det kommer fler spännande nyheter på denna modell längre fram.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.069