23948sdkhjf

Mälardalen nästa för Wiklund Trading

Wiklund Trading vill ta del av den stora Stockholmsmarknaden och har därför öppnat en egen anläggning i Enköping. – Det är vår största satsning någonsin.

Enköping. Wiklund Trading, med huvudkontor i skånska Billeberga strax utanför Landskrona, har letat sig norrut. Företaget har etablerat sig i Uppland och den nya anläggningen i Enköping invigdes en osedvanligt het majdag.

– Vi trivs bra med de produkter vi säljer och vi vill få det att fungera bra i hela landet, kommenterar Henrik Wiklund, en av tre delägare till Wiklund Trading International och nu också vd och delägare i Wiklund Trading Mälardalen.

Det som lockade skåningarna var chansen att en gång för alla ta större plats på den allt hetare Stockholmsmarknaden.

– Vi har haft återförsäljare landet runt, men aldrig lyckats särskilt bra i Mälardalen, säger Henrik Wiklund,

I fem års tid har diskussionerna förts – vore det kanske läge att göra något i egen regi uppe i Stockholm?

I södra Sverige har vi en god marknadsandel, i Stockholm, där det byggs så otroligt mycket, är vi inte lika stora.

Wiklund Trading säljer Yanmars och Kramers produkter och tillverkarna är förstås måna om att öka sin andel på den svenska marknaden. För att lyckas med det är det viktigt att göra avtryck i Mälardalen, konstaterar Henrik Wiklund.

Ser man till volymerna vore det fantastiskt om vi kunde öka i Mälardalen, tio procent mer här innebär fler maskiner än tio procent mer i Skåne.

Tanken mognade och de tre delägarna kom överens om att Henrik, med vuxna barn och flyttbar hustru, var den som skulle flytta upp och dra igång verksamheten.

Det är vår största satsning någonsin, konstaterar Henrik Wiklund

Först var siktet inställt på Stockholm men prisläget och bristen på riktigt bra fastigheter satte P för det.

Vi var ute efter en stor fastighet med tillräckligt bra verkstad, tillräckligt bra tvätthall och bra möjligheter att ställa upp maskiner, säger Henrik Wiklund.

När skåningarna fick ett tips om lilla Enköping var tanken först att det ligger väl alldeles för långt bort.

Vi var lite insnöade på Stockholm men sen insåg vi att Enköping har ett fantastiskt läge, inom en radie på tio mil finns 4,5 miljoner människor – mottot ”Sveriges närmsta stad” är faktiskt klockrent, säger Henrik Wiklund.

Även om det är Stockholmsmarknaden de vill åt är Enköping ett logiskt val förklarar han.

– Många som jobbar i Stockholm bor i Enköping, Uppsala, Strängnäs, Bålsta... De kan lätt komma förbi här, det ligger nära E18 och det är lätt att hitta.

Anläggningen, på totalt 6 500 kvadratmeter varav 760 kvadratmeter lokaler, ligger inte långt från motorvägen och hyste tidigare Boglösa åkeri. Köpet genomfördes våren 2017 men Wiklund Trading fick tillgång till lokalerna före årsskiftet och har ägnat första delen av 2017 åt omfattande renoveringar.

– Vi vill satsa på kvalitet, det ska vara snyggt och fräsch både på kontoren och i verkstaden, säger Henrik Wiklund.

Enköpingsanläggningen kommer att ha fokus på nya Yanmar och Kramer, lite begagnat, samt service kring dessa märken. Henrik Wiklund konstaterar också att Terex hjulgrävare och hjullastare snart kommer att ingå i utbudet sedan Yanmar köpt den delen av verksamheten.

–  Vi kommer att kunna bredda vår produktportfölj, det är roligt.

Anläggningen har i dag två anställda – vd Henrik Wiklund och Daniel Lindgren som arbetar i verkstaden. En servicebil finns redan på plats och det kan bli fler framöver.

– Vi har också dubblerat personalen på verkstaden i Billeberga, kommenterar Henrik Wiklund.

Mälardalscentret har inledningsvis god hjälp av Wiklund Trading International i Billeberga. Till en början har till exempel all försäljning skett från Skåne, maskinerna utrustas också där och skickas norrut innan det uppländska kontoret levererar dem vidare till kund.

Henrik Wiklund uppger dock att Enköpingskontoret kommer att växa framöver och planerar att anställa både säljare och mekaniker.

– Vi börjar lugnt och ser hur det går först.

Redan från början stod det klart att Wiklund Trading ville dela lokaler med det nystartade uthyrningsföretaget S-rental, ett företag som till största delen ägs av Törnells Maskinuthyrning, ett Göteborgsföretag som Wiklund Trading haft mycket utbyte med.

– Vi har haft ett bra samarbete länge och vi ser stora synergieffekter med att sitta tillsammans, när de behöver en maskin är det bara att plocka en, när vi ska utföra service finns vi nära, säger Henrik Wiklund.

S-rental flyttade in i början av maj och de två företagen delar broderligt på både verkstad, tvätthall och uteytor.

Wiklund Trading har två återförsäljare inte långt från Enköping, en i Bro och en i Kungsängen.

– Stockholm är en så pass stor marknad att det finns plats för oss alla, vi vill förstås inte se någon ”kannibalism” och vår strategi är att de ska vara inriktade på själva Stockholm medan vi har fokus på övriga Mälardalen, kommenterar Henrik Wiklund.

Han konstaterar att de två återförsäljarna till exempel kommer att få glädje av Enköpingskontoret stora lager.

– Tillsammans kan det bli riktigt bra både för oss och för återsäljarna.

Wiklund Trading, som grundades 2003 i Billeberga, har nu en bas i Mellansverige och fungerar det bra i Enköping kan det bli aktuellt att pröva sina vingar även i andra delar av landet.

– Vi är absolut inte främmande för nya etableringar eller samarbeten, säger Henrik Wiklund.

Han konstaterar att det har blivit svårare att arbeta med återförsäljare, och att importörer därför kan bli tvungna att göra allt mer i egen regi.

Tyvärr är marginalerna så små numera att möjligheten att ha återförsäljare har minskat, det är svårt att hitta företag som kan lägga det engagemang och det kapital som krävs för att det ska fungera.

Han konstaterar också att försäljningen bara är den ”lilla delen” av att äga en maskin.

Att sälja en maskin kan man göra på distans, det är när det gäller service, underhåll, inbyten, eftermarknad med mera det är så viktigt att finnas lokalt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112