23948sdkhjf

Skruvad uppfinning

"Man får tio gånger mer kraft"

Att gallra skog och sly är ett påfrestande uppdrag om det ska göras manuellt, Lauri Vallius tyckte inte heller att de redskap som stod till buds riktigt dög så han tog fram en egen lösning.

Lauri Vallius är fast förankrad i skogsbranschen. För tio år sedan startade han Metsien Lauri, ett företag inriktat på konsulttjänster inom skogsindustrin och 2014 grundade han Vallius Forestry Oy Ltd som var ett mer handfast bolag som erbjöd skogsgallring av olika slag.

Med bas i finska Joensuu kämpade han hårt i igenvuxna diken och täta skogar, han fann arbetet onödigt påfrestande, skiftande terräng och olika typer av omständigheter gjorde det manuella jobbet tungt och trots att han letade fann han inget han riktigt gillade på marknaden.

– Jag hittade inget som jag tyckte fungerade, säger Lauri Vallius.

En resa till Thailand blev ett välkommet avbrott i slitet men tanken på de täta finska skogarna smög sig in även i semesterparadiset – Lauri Vallius noterade att isen till de drinkar som serverades kom från en maskin där en konisk skruv stod för krosskraften.

– Jag förstod att man kunde använda samma princip i skogen, säger han.

Han tänkte sig att trädets rötter kunde skruvas sönder och när han kom hem till Finland igen dröjde det inte länge innan den första prototypen fanns på plats – Cutlink såg världens ljus 2014 och det aggregat som visades på Maskinexpo 2017 var modell nummer sex och nu börjar han vara nöjd med uppfinningen.

– Jag är klar nu även om det återstår några detaljer.

Alla som äger skog kan ha nytta av aggregatet hävdar Lauri Vallius.

– Den är bra för tät skog men den passar också för entreprenörer som arbetar med att rensa järnvägar, vägar och kraftlinjer.

Aggregatet finns i flera olika storlekar, med 1-6 skruvar. Enligt Lauri Vallius ska den med tre skruvar sitta på en gräv- eller lastmaskin på cirka sex ton, medan de med 4-6 skruvar behöver en bärare i 40-tonsklassen.

Vallius Forestry Oy Ltd samarbetar med SMP i Sverige, Norge och Finland, 15 maskiner har sålts i Finland och företaget har satsat på att ta sig in på marknaden även i Storbritannien och Tyskland.

Vallius Forestrys vd Klaus Huhtala ser effektiviteten och säkerheten som Cutlinks största fördelar.

– Man får tio gånger mer kraft med skruvarna som rör sig med 300 varv per minut, de är långsamma men starka, säger Klaus Huhtala.

Skruvarna ska röra sig kraftfullt men långsamt,risken för stenkast eller andra skador ska därmed minskas uppger Klaus Huhtala.

– Det finns inte heller några kanter som stenen kan få fart emot.

Det ska därför gå att använda aggregatet nära hus och vägar, förklarar Klaus Huhtala som ser många användningsområden.

– Den passar överallt där det handlar om att rensa långa sträckor, det är ett riktigt multipurposeverktyg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078