23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Fullmåne 2022 – så påverkar den dig

När fullmånen dyker upp på en molnfri natthimmel lyser den upp i mörkret, vilket knappast går oss på jorden obemärkt förbi. Vi har länge vetat att fullmåne påverkar jordens djurliv och får olika arter att bete sig annorlunda. Vid fullmåne öppnar sig exempelvis ostron betydligt mindre än under andra månfaser. Dyngbaggar, som lever av gödsel, använder fullmånens ljus till att navigera sin måltid i säkerhet. Och många bytesdjur på land gömmer sig extra väl när fullmånen kan avslöja minsta rörelse.

Men vad händer med oss människor? Påverkas vi också av den lysande fullmånen? 

Fullmåne kan rubba din sömn 

Fullmånen har länge beskyllts för att störa vår sömn, men mycket forskning har tillbakavisat detta. År 2015 undersökte schweiziska forskare om vår sömn påverkas av fullmånen. Studien omfattade 2 000 försökspersoner och resultatet visade att fullmåne varken ger mindre eller sämre sömn jämfört med månens andra faser.

År 2021 visade en annan studie dock motsatsen. I den ingick tre grupper som hade tillgång till elektriskt ljus i olika grad. Studien avslöjade att den grupp som inte hade någon tillgång alls till elektriskt ljus påverkades mest av fullmånen. De sov faktiskt upp till 58 minuter mindre under nätterna med fullmåne. Det förekom även en påtaglig skillnad inom de andra grupperna, även om den var något mindre. 

När forskarna genomförde samma försök i en storstad, där månens ljus konkurrerar med artificiellt ljus såg de att fullmånen påverkade försökspersonernas nattsömn även där. 

Dålig nattsömn skadar hälsan

En god nattsömn är viktigt för en god hälsa, eftersom kropp och hjärna återhämtar sig när vi sover. Under sömnen går vi igenom olika sömnfaser, varav de mest kända är djupsömn och REM-sömn. Under den djupa sömnen minskar hjärnaktiviteten, medan den ökar under REM-sömnen. REM-sömnen kallas även drömsömnen, eftersom det är då vi drömmer. En dröm är ofta märklig och forskare har genom alla tider försökt sig på att förstå drömmar. Det finns dock inget definitivt svar på vad de betyder och varför vi drömmer. 

Fullmånen 2022 bjuder på månförmörkelse

Under 2022 kan vi uppleva fullmåne tolv gånger och särskilt en av dem är mycket speciell. Den 16 maj 2022 kan vi se en partiell månförmörkelse. Det innebär att en del av månen befinner sig i jordens totala kägelformade skugga, så att vi bara kan se halva fullmånen på natthimlen. Det är den enda gången under 2022 som du har chansen att uppleva en partiell månförmörkelse. Läs mer om fullmåne 2022

Fullmånen 2022 visar supermånar

Under 2022 kan du även uppleva två supermånar. En supermåne uppstår när vi har fullmåne och månen dessutom befinner sig närmast oss i sin omloppsbana runt jorden. Vid supermåne ser fullmånen ut att vara större än normalt. Du kan se de båda supermånarna den 14 juni och den 13 juli 2022. 

Sänd till en kollega

0.031