23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Häckar till trädgården

En fin trädgård är viktigt för de flesta som äger en trädgård. Det spelar ingen roll om man bor enskilt i skogen, eller i centrala delar av Stockholm.

Alla som gillar trädgårdsarbete kan finna mycket nöje i att plantera olika häckar till exempel. Två av de vanligaste häckarna är bokhäck och lagerhäck. De två häckarna kommer i olika utföranden. Med olika utföranden menas olika färger på bladen och andra egenskaper.

Lagerhäcken är en häckväxt från rosfamiljen och är perfekt för de som vill ha olika storlekar på sina häckar. De går att få lagerhäcken både låg eller hög, samt smal eller bred. Den största fördelen med lagerhäcken är som sagt att den aldrig tappar sina blad, man slipper kratta upp löven på hösten och man har en fin trädgård året om. Tack vare häckens egenskaper får man insynskydd och en prydlig tomt. Lagerhäcken är även ett bra subsitut för andra häckar som har varit populära, då vissa växter har fått diverse sjukdomar.

Även bokhäcken finns i låga och höga utföranden. Till skillnad från lagerhäcken så tappar bokhäcken sina löv på våren precis innan de nya blommar ut. På vintern torkar de ut och sitter kvar ända tills det är dags för blomning igen. Bokhäcken har ett lyxigt utseende och är lätta att sköta.

Varför välja en bokhäck
Fördelarna med bokhäcken är många. Den trivs i de flesta miljöer och har en lång hållbarhet. Den ger ett fint utseende samtidigt som skötseln är väldigt enkel. Bokhäcken är populär överallt, till exempel i parker, idrottsområden, skolor och trädgårdar. Med dess slitstarka blad och kvistar ger häcken bra skydd mot blåsigt väder och även insyn. Bokhäcken är även väldigt populär bland smådjur, vilket innebär att fåglar och andra djur gärna drar sig dit dessa häckar finns. Viktigt att tänka på dock är att en bokhäck inte trivs jättebra i allt för blöta underlag. Det är enklast att plantera en bokhäck på hösten eller vintern då marken är relativt hård.

Bokhäcken har inga bär eller blommor, men bladen kan vara antingen gröna eller lila, ibland även en blandning av dem två. Underhållning av bokhäcken behöver göras ungefär 2-3 gånger per år. De växer ganska snabbt och för att undvika en ovårdad och alldeles för hög form så är det bra om häcken klipps under sommaren. Är man ute efter en unik form bör man klippa därefter, vilket kan betyda flera gången per år eller kanske bara en gång per år.

Varför välja en lagerhäck
Lagerhäcken har stabila och kraftiga blad med en intensiv vintergrön färg. Den tappar som sagt aldrig löven under vintern utan den håller samma färg och kvalité ända tills det är dags för nya blad. Till skillnad från en bokhäck så har en lagerhägg två olika blomningsperioder. Vilket betyder att vita blommor växer fram och sedan bär. Dessa häckar är drömmen för fjärilar och andra insekter, bären och även bladen är dock giftiga så det är viktigt att alla som är i närheten vet om det. Dessa häckar växer väldigt snabbt, det är bra att klippa dem en gång på hösten och en gång på våren. Lagerhäcken är tålig och klarar av att växa i både torra och fuktiga marker, den är lätt att sköta då det inte finns tjocka grenar och stammar och inga vassa taggar. Under blomningsperioder så luktar lagerhäcken underbart gott och den ser även väldigt vacker ut. Perfekt för de som vill ha en uppmärksammad trädgård.

Sänd till en kollega

0.031