23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Gör en takbehandling istället för att byta ut taket

Något en del tror är ett måste, så fort taket ser slitet ut, det är att man måste byta det.

Men det är inte säkert att det är så. Det kan räcka att göra en takbehandling istället. En takbehandling handlar då om att tvätta taket, samt försegla och ytbehandla taket på rätt sätt. Så är det så att du tycker taket ser tråkigt ut, eller att det ser slitet ut, så kan det vara värt att kolla upp om det inte bara räcker med att göra en takmålning. En fördel med takbehandling är att du förlänger livslängden på takpannorna.

Ta hand om ditt tak
Ett tak, det är tänkt att hålla i många, långa år. Dock är det ju så att det håller inte hur bra som helst, om du bara låter det vara. Du bör se till att ett par gånger om året kontrollera taket. Ta bort grenar, kvistar och löv samt tvätta gärna taket då och då. Byt även ut trasiga pannor. Du kan också se till att göra en behandling av taket. Det bästa är att ta in en firma som sysslar med att göra just detta. Om du tar hand om taket på flera olika sätt, så förlänger du tiden innan du behöver byta ut hela taket.

Hur går en takbehandling till?
En takbehandling kan gå till på lite olika sätt, beroende på vem du anlitar. Men om du väljer att anlita Tectorius, så börjar de med att tvätta av ditt tak och det mycket grundligt. De gör rent alla pannor, tar bort mossa, alger, smuts och annat som sitter i porerna på pannorna. De har högtrycksmaskiner för att göra just detta och de använder bara vatten, inget medel!

Efter att taket har tvättats riktigt noga, så är det dags för försegling av takpannorna. Detta görs med ett patenterat förseglingskoncentrat. Denna försegling är anpassad att fungera i vårt nordiska klimat samt att den ser till så att pannorna inte längre drar åt sig fukt.

Sista steget som görs i denna takbehandling, det är att göra en ytbehandling eller gör en takmålning som det även kan kallas. Detta innebär att ditt tak får en ny skyddsyta. Taket får en snygg, fräsch färg samt att ytan i sig är slitstark och väderbeständig.

När är det dags att behandla taket?
Det kan finnas en hel del tecken på att det är dags att ditt tak får en bra takbehandling. Dels har vi varit inne på att det kan vara bra om det är ett tak som känns trist och grått. Det är även bra att göra om det är så att du märker att takets ytskikt har försämrats. Detta är inte bra, eftersom det kan göra att föroreningar gror i taket och skapar sprickor, som sedan kan leda till att du måste byta taket i alla fall.

Om du märker att taket börjar få märkbara brister, att det ser risigt ut och att det är fyllt med mossa, alger och annat. Börja då med att få en besiktning av taket. Det kan räcka med att göra en takrengöring samt sedan se till att göra en takbehandling. Om det däremot är sprickor, läcker in vatten med mera, då kan det kanske vara läge att istället satsa på att göra ett takbyte.

Sänd till en kollega

0.063