23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Att leva med allergier

Att leva med olika allergier har blivit allt mera vanligare samt numera en del av vårt samhälle och under det senaste 20 åren har man märkt en markant ökning av detta medicinska fenomenet.

Vad gäller just Sverige i sig så vet man inte riktigt exakt hur många allergiker det finns men man i stort sett räknar med cirka 30 procent av befolkningen, vilket i sin tur innebär att det finns runt 3 miljoner svenska allergiker i landet.

Tar man en titt över just pollenallergi fenomenet i sig, så har detta visat sig öka så pass mycket under det senaste 20 åren att man i princip räknar med att var femte svensk drabbas av detta. Vanligtvist så reagerar pollenallergiker mot speciellt björk eller gräs men det finns även en del andra träd som också ger besvär. 

Är man en utav dessa drabbade personerna som lider av allergiska besvär så bör man kanske prova någon form av allergimedicin som till exempel desloratadin, som i sin tur innehåller antihistamin för att hindra ökad trötthetskänsla eller dåsighet. 

Dom olika symtomen
Vid pollenallergi kan besvären allt som oftast vara till exempel kliande och rinnande ögon samt nästäppa och rinnande näsa, men även nysningar och trötthet kan tillhöra det till det typiska symtomen. Detta kan dock lätt lindras med receptfria läkemedel vilket hjälper till med att göra symtomen hanterbara, även om dessa sällan försvinner helt. 

Nuförtiden så finns det även läkemedel som gör att man slipper just tröttheten i sig som vanligtvist tillhörde till en av biverknings symtomen i tidigare mediciner på marknaden. Visste ni att om man till exempel är allergisk mot äpple så kan man också vara allergisk mot björkpollen, då dessa innehåller proteiner som liknar varandra? Detta fenomen kallas för korsallergi och symtomen blir allt som oftast kliande munhåla samt svalg. 

Eftersom många av den svenska befolkningen lider just av björkpollenallergi så är det även många som reagerar på bland annat äpple samt även hasselnötter. Man kan också reagera på andra allergener i hasselnöt än det som liknar björkpollen samt dess proteiner men då får man oftast allvarligare reaktioner. 

Matallergier 
Det visar sig att cirka 15 procent av Sveriges befolkning lider av någon form av överkänslighet mot mat. Laktosintolerans är dock inte som andra varianter av allergier då immunförsvaret i sig drabbas och då man som laktosintolerant saknar ett enzym i kroppen och som i sin tur leder till att man därför inte kan bryta ner mjölkproteinet. 

Matallergier uppstår allt som oftast under barnaåren och vanligtvist så visar det sig uppstår allergier mot mjölkprotein samt ägg. Som tur det så visar det sig även att många drabbade så småningom växer ifrån dessa allergier. Dock vad gäller allergier mot nötter, jordnötter samt fisk så visar det sig att dessa allt som oftast är bestående.

Sänd till en kollega

0.063