23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Elbilsladdning i 2021 – Allt du behöver veta

Populariteten av eldrivna fordon har sett en markant ökning de senaste åren, eftersom de är miljövänliga och billigare i drift. Denna (relativt) nya typ av fordon innebär dock en övergång för obekanta förare vana vid bensin- eller dieseldrivna bilar.

Det här är vad du behöver veta om elbilsladdning i 2021!

Ladda utomhus
Offentliga laddstationer går att hitta runt om i landet och erbjuder ett praktiskt och bekvämt sätt att ladda bilen på. Infrastrukturen för elbilar utökas dessutom med varje år som går, och det blir allt enklare att hitta laddstationer utomhus som resultat. Laddstationer av denna typ kommer främst i två olika typer: betalda laddstationer och gratis laddstationer.

Betalda laddstationer är förstås dyrare än att ladda hemma, och långt dyrare än gratis. De kan däremot erbjuda dig högre effekt och riktigt snabb laddning när du befinner dig på resande fot. Med vissa betalda laddstationer kan du ladda bilen inom en halvtimme! Snabbladdstationer kan således utgöra ett praktiskt sätt att ladda bilen på under en roadtrip eller liknande längre resor, men blir snabbt väldigt dyra i längden.

Laddstationer som är helt gratis att använda är inte alltför vanliga, men går att hitta för den som är villig att leta runt. Denna typ av laddstation drivs vanligtvis av miljövänlig och hållbar elproduktion, såsom exempelvis sol, vind- eller vattenkraft. Dessa är designade att uppmuntra både köpet och driften av elbilar, och är ett tecken på hur framtiden kan se ut för privata fordon.

Den allra största fördelen med en elbil är dock att du inte behöver ladda den utomhus om du inte vill. Med rätt laddstation och en lämplig elinstallation kan du nämligen ladda batteriet på hemmaplan. Att ladda hemma blir bäst!

Ladda hemma med en laddbox
Det är inte rekommenderat att ladda din bil via vanligt vägguttag, trots att detta tekniskt sett är möjligt. Elsäkerhetsverket anser att laddning via eluttag endast bör ske i nödsituationer. Anledningen till detta är att elinstallationen i en vanlig bostad inte tål den otroligt höga belastningen under en längre period som en laddning av elbil medför. Detta innebär en brandrisk, och säkringen lyckas eventuellt inte skydda systemet ordentligt.

Du som vill ladda hemma behöver således en dedikerad laddbox som ser till att processen sker på ett säkert och optimalt sätt. Utöver säkerheten innebär en laddbox dessutom snabbare laddning relativt till laddning via vägguttag.

Genom att installera en laddbox i hemmet kan du ladda din elbil på begäran. Detta alternativ är billigast och bäst, eftersom det ger dig full kontroll över din laddning och du slipper ta en omväg när batteriet börjar närma sig tomt.

En laddbox har Typ-2 don som kan hantera högre belastning under längre perioder, till skillnad från ett vanligt eluttag. Laddboxar måste installeras av certifierade installatörer. Installatören inspekterar dessutom bostadens elinstallation, för att garantera att systemet kan klara av laddning av elbil. För äldre hus och dylikt kan elinstallationen vara så pass omodern att en laddbox inte går att installera på korrekt sätt. Då kan det eventuellt bli lite dyrare.

Hur ser kostnaden ut?
Kostnaden att ladda din elbil beror förstås på din laddmetod samt kapaciteten på ditt bils batteri. Vi antar att ditt batteri ligger på 70 kWh, vilket är en kapacitet som du kan se hos något dyrare modeller av elbilar.

Laddar du vid en gratis laddstation blir det förstås allra billigast, men dessa dyker väldigt sällan upp, vilket gör alternativet rätt opraktiskt. Du måste dessutom köra ut till laddstationen (som vanligtvis ligger flera kilometer bort). Priset blir alltså – teoretiskt sett – 0 kronor, men rekommenderas inte för regelbunden laddning.

Laddar du vid en betald laddstation går det vanligtvis fort och enkelt, men det innebär dessutom ett mycket högre pris. Här kan du betala från 1.5 till över 4 kronor per kWh. För ett batteri på 70 kWh innebär detta alltså ett pris på upp till (och över) 280 kronor per laddning. Vissa laddstationer är billigare än andra, men alla är de dyrare än det vanligaste alternativet för laddning: hemmaladdning via en laddbox.

Att ladda hemifrån via en laddbox är det allra vanligaste och bekvämaste alternativet. Till skillnad från ovan nämnda alternativ krävs det en grundinsats, men du sparar förstås pengar på detta i längden. Själva laddboxen kostar endast från omkring 10,000 kronor, tack vare en skattereduktion från staten i form av Grön Teknik. Därefter beror kostnaden på ditt pris per kWh.

När går man plus på en laddbox?
Enligt en rapport från Energimyndigheten förväntas medelpriset per kWh i Sverige sjunka till 35 öre till år 2022. Med detta pris i åtanke kostar det endast 24.5 kronor att ladda en elbil med kapacitet på 70 kWh till fullo. På under femtio laddningar går du alltså plus på att ladda hemma - med priset för en laddbox inräknat!

 

 

 

 

Sänd till en kollega

0.032