23948sdkhjf

En tredjedel av H&M:s butikspersonal drabbas av varslet

När klädkedjan omorganiserar riskerar 1 500 butiksanställda att beröras. Nu avancerar fackets förhandlingar med H&M från lokala till centrala.

I oktober rapporterade Habit att H&M varslar 400 i butikspersonalen i Sverige om uppsägning. Nu har förhandlingarna mellan klädkedjan och facket Handels avancerat från lokala till centrala. 

Antalet kommunicerade varsel var så många som klädkedjan uppskattade skulle tacka nej till fortsatt arbete på H&M efter en pågående omorganisation. Men enligt facket riskerar så många som en tredjedel av de butiksanställda att påverkas med färre arbetstimmar, rapporterar Sveriges Radio.

– Enligt våra beräkningar berörs runt 1 500 personer av minskade arbetstider och därmed lägre lön, ibland så låg att de anställda inte kommer kunna leva på den, säger Linda Palmetzhofer, ordförande för Handels, till Sveriges Radio.

H&M:s pressavdelning bemöter kritiken till Sveriges Radio:

– Det handlar om att anpassa bemanningarna i butikerna efter kundernas behov. Det betyder mer arbete kvällar och helger. H&M framhåller att alla anställda erbjuds fortsatt arbete och att de tror på en god dialog med facket.

Linda Palmetzhofer uttrycker besvikelse.
– Det här är ett stort multinationellt företag som har ekonomi nog för att hantera situationen på ett annat sätt. Det inte personalen ska betala för en högre vinst.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079