23948sdkhjf

Vad händer när strömmen plötsligt försvinner - länge

Det finns de som tror att det bara är att rulla igång produktionen igen efter ett långvarigt stillestånd. Expertens råd är att testa och se!  

Søren Duevang, servicechef på Coromatic, arbetar med nödkraftsystem, kritisk infrastruktur och datacenter. Han anser att ett långvarigt stillestånd kan få konsekvenser. Nyligen informerade den danska energimyndigheten landets medborgare att det i framtiden kan bli nödvändigt med planerade strömavbrott – så kallat rullande brownouts. I den rådande energikrisen kan det således bli så att vi hamnar i en situation där strömtillgången inte är tillräcklig. 

– Vi vet vad som händer vid ett kortare strömavbrott, men sällan vid ett som varar i två timmar eller mer. För normala strömfall har man kondensatorer och små batteribanker här och där – men två timmar, är lång tid. Det har kanske blivit dags att fundera över vad ett ordentligt strömavbrott skulle betyda för dig, säger Søren Duevang. 

Duevang föreslår att man ska göra ett så kallat black-building-test, där man själv stänger huvudströmbrytaren och slår av strömmen i några timmar. 

– Företag behöver bedöma vilken effekt det har om de utsätts för ett två timmar långt strömavbrott. Vi samarbetar med väldigt många bolag där det först efter ett sådant test, gått upp för dem att de absolut inte tål att tappa strömmen, säger Søren Duevang. 

Hos Coromatic har de konstaterat att kunder kontaktat dem för att få till ett nödkraftssystem, efter den danska energimyndighetens meddelade. Det finns även kunder som vill utöka sitt system. 

För Søren Duevang handlar det lika mycket om att skapa en medvetenhet och debatt om vad det innebär att vara utan ström några timmar på natten, även för de företag som inte behöver investera i ett nödkraftssystem. 

Enligt Duevang finns det en rad frågor alla borde ställa sig. 

  • Startar din skalsäkring av sig själv när det varit strömavbrott i två timmar eller står den bara och blinkar med fel, så att du faktiskt inte har någon larmövervakning av din byggnad?  
  • Är batterierna tillräckligt bra?  

- Det är viktigt att tänka igenom de här sakerna nu innan man bara säger: Ja, det blir bara mörkt, men det spelar nog ingen roll när klockan är 02 och 04. Men vår erfarenhet säger att det kan betyda ganska mycket. 

Han poängterar att producerande verksamheter, stora kontorsbyggnader och även skolor är självklara ställen att göra ett black-building-test på.  

– Hur reagerar hela byggnaden på att stängas av i två timmar och sedan slås på igen? Om åtkomstkontrollen tjuter av misstag, kan den första användaren verkligen öppna dörren, eller krävs det ytterligare en person? Och vad händer med det interna brandlarmet? Det kommer också stå och tjuta. Finns det några fläktar som öppnar? Mycket kan hända, säger Søren Duevang. 

För att undvika planerade strömavbrott kommer den danska regeringen att skjuta på stängningen av delar av tre kraftverk, som eldar med kol och olja. Detta bör minska risken för strömavbrott under de kommande två vintrarna. 

Søren Duevang tror inte heller att det kommer till den punkt att strömmen nödvändigtvis kommer att brytas. 

– I vår värld, där vi jobbar med kritisk infrastruktur, måste vi tänka i ett värsta scenario. Vi jobbar med det extrema. Vi arbetar med beredskapsplaner och säkerhetsplaner och övervakar naturligtvis den aktuella säkerhetsnivån. För när något händer står alla och tittar på oss och säger: vi behöver ström och vi måste kunna kommunicera, säger Søren Duevang. 

Han påpekar också att vi i och med gasläckorna i Östersjön har gjorts medvetna om hur sårbar infrastrukturen är. Och utan att det är möjligt för honom att gå in på detaljer förklarar Søren Duevang att Coromatic i dagsläget är i höjd beredskap för att säkra den kritiska infrastrukturen i Danmark.  

– Det är den kunskapen vi försöker ta tillvara och förmedla, nu när dessa strömavbrott även meddelats den allmänna användaren, för även de måste vara medvetna om detta, säger Søren Duevang. 

Vi är vana vid att ha en extremt säker elförsörjning – en av de bästa i världen, uppger han. 

– Det är helt galet hur stabil försörjning vi har i Danmark. Men jag tror att vi kommer att utmanas gällande detta i framtiden, säger Søren Duevang. 

Enligt Wikipedia är en brownout ett spänningsfall i ett elförsörjningssystem. Oavsiktliga strömavbrott kan orsakas av överdrivet elbehov, svåra väderhändelser eller ett fel eller fel som påverkar elnätets kontroll eller övervakningssystem. 

Källa: plastforum.dk

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078