23948sdkhjf

UPPDATERAD Misstänkt attentat mot gasledningarna Nord Stream

De två gasledningarna Nordstream 1 och 2 läcker. 

Artikeln uppdaterad 28 september kl 08.45

Det har upptäckts läckage på de två gasledningarna Nordstream 1 och 2, ledningarna som är tänkta att transportera gas mellan Ryssland och Tyskland.

Läckaget finns söder om Bornholm och det är ännu oklart hur läckaget har uppstått. Allt fler är dock övertygade om att det rör sig om sabotage.

– Informationsläget är långt ifrån fullständigt, men vi ser allvarligt på det inträffade. Detonationer har inträffat och det rör sig troligtvis om sabotage, säger statsminister Magdalena Andersson vid en presskonferens.

Samma besked har kommit från den danska och tyska regeringen. 

Det uppges vara ett läckage på nr 2 och två läckage på nr 1. Ledningarna hålls trycksatta även om ingen gasleverans sker. 

– De tre platserna ligger förhållandevis långt från varandra, säger Tobias Nicander på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral till Aftonbladet. 

Svt rapporterar att svenska mätstationer registrerat explosioner. 
– Det är ingen tvekan om att det är sprängningar eller explosioner, säger Björn Lund, lektor i seismologi vid svenska nationella seismiska nätet, till Svt. 

USA:s utrikesminister Antony Blinken lovar amerikanskt stöd med anledning av gasläckorna i Östersjön. 

Norge meddelar att de stärker säkerheten kopplat till infrastruktur för olja och gas. 

Dmitrij Peskov, talesperson för president Vladimir Putin, beskriver händelsen som ”oroande”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

I somras varnade den amerikanska underrättelsetjänsten CIA tyska regeringen för möjliga attacker på gasledningarna i Östersjön, uppger den tyska tidningen Der Spiegel

På grund av läckaget ska fartyg ska hålla ett avstånd på minst ca 9 km från platsen. Flygplan ska hålla sig minst 1000 höjdmeter över utsläppen. 

Nordstream har varit i drift sedan 2011 men Nordstream 2 har aldrig använts då Rysslands krig mot Ukraina startade strax innan ledningen var tänkt tas i bruk. 

Artikeln kan komma att uppdateras. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093