23948sdkhjf

Retursystem för insulinpennor

Novo Nordisk har i samarbete med den danska apotekarföreningen och Diabetesförbundet lanserat ett rikstäckande retursystem för insulinpennor av plast. 

– På bara ett halvår har över 230 000 använda injektionspennor samlats in och det är vi otroligt glada över, säger Jeppe Theisen, nationell chef för Novo Nordisk Danmark, i ett pressmeddelande. 

De insamlade produkterna motsvarar 5,4 ton material. 

– Det gör att vi kan återvinna plast, metall och glas som kan bli råvaror i andra produkter istället för att slängas, säger Theisen. 

Den nationella satsningen, kallad "returpenna", bygger på ett pilotprojekt från 2020 då retursystemet testades i kommunerna Köpenhamn, Aarhus och Kolding. 

Här samlades 77 000 använda insulinpennor in på 12 månader, vilket motsvarade 20 procent av de pennor som såldes i kommunerna under samma period. 

– Potentialen för projektet är stor. Redan på ett halvår har en avkastning på 13 till 14 procent uppnåtts på våra insulinpennor i hela landet. 

– Vi kan se att kurvan är uppåtgående, så initialt är potentialen en avkastning på 20 till 25 procent, säger Jeppe Theisen. 

Foto: Novo Nordisk.

På längre sikt hoppas han att projektet kan nå en avkastning på 50 procent. 

Han poängterar också att klimatnyttan med projektet i första hand är att materialen kan återvinnas. 

– Våra insulinpennor är gjorda av kvalitetsmaterial inklusive plast, glas och metall, som helt enkelt är för bra för att slänga. 

– Så vinsten är ganska betydande, men jag kan inte komma på den konkreta koldioxidvinsten, säger Jeppe Theisen. 

Över hela världen producerar Novo Nordisk upp till 700 miljoner insulinpennor per år. 

Källa: Källa: plastforum.dk / ritzau

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109