23948sdkhjf

Sämre tider stundar

I Sinf underleverantörsbarometer för Q2 2022 uppger 80 procent av respondanterna att de ser sämre tider komma.

Procentsatsen är en kraftig ökning från förra mätningen då 56 procent uppgav detsamma.

 – Det är en mycket tydlig inbromsningssignal. Underleverantörerna har haft höga orderflöden men kämpar fortfarande med materialbrist, långa leveranstider och problem med att hitta arbetskraft säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd på Svensk Industriförening, Sinf.  

I undersökningen uppger underleverantörerna att energipolitiken är den i särklass viktigaste valfrågan inför valet. För att förbereda sig för sämre tider försöker företagen agera inom en rad områden. 18 procent fokuserar på att stärka kassan. 12 procent arbetar i huvudsak med att öka antalet kunder och 9 procent lägger fokus på sälj- och marknadsföringsinsatser. 10 procent ser över organisationen och befattningar. 

Plastföretagen förbereder sig i likhet med hela underleverantörsgruppen, för sämre tider. I jämförelse med den totala gruppen har dock plastindustrin sedan förra kvartalet haft en betydligt högre omsättningsförändring och fler företag haft en ökad lönsamhet.

63 procent av företagen inom plastindustrin uppger en ökad omsättningsförändring jämfört med 50 procent för hela underleverantörsgruppen. Detsamma gäller frågan om lönsamheten förändrats under Q2? Där svarar 50 procent av plastindustrins respondenter att den ökat, vilket nästan är dubbelt så många som för hela underleverantörsgruppen (27 %).  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127