23948sdkhjf

Plastvaror fast i Shanghai

Mer än 500 containerfartyg ligger för närvarande på vänt i den kinesiska miljonstaden Shanghai, på grund av landets avstängning till följd av coronaviruset.

Det skrev Karsten Lauritzen, vd för transportbranschen inom Danmarks största affärsorganisation och arbetsgivarorganisation Dansk Industri, på Twitter den 25 april. 

– Jag tror att man måste acceptera att de globala leveranskedjorna utmanas. Den sågs under corona, då med Suezkanalen och nu i Shanghai, där ett stort antal enorma containerfartyg inte kan få sina varor lossade. 

– Det gör att leveranskedjorna är försenade, säger Karsten Lauritzen. 

När de många hundra containerfartygen inte kan lasta sina varor slår det mot transportsektorn vilket, enligt industridirektören, kommer att leda till en försörjningskris som når svenska och danska konsumenter om sex till åtta veckor. 

Då kommer det nämligen bli brist på varor. Och den stora flaskhalsen kommer att få priserna på vissa varor att stiga. Ett brett utbud av varor har redan drabbats, enligt branschdirektören, som bland annat nämner plastvaror och komponenter för tung industriproduktion. 

– En del varor kommer att saknas på hyllan i våra butiker. De företag som behöver vissa komponenter för att färdigställa en annan produkt innan den säljs kommer antingen behöva hitta alternativa sätt, eller vänta. Detta kommer påverka priset, säger Karsten Lauritzen. 

Källa: Plastforum.dk och Ritzau. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109