23948sdkhjf

Boliden tvingas investera 5 miljarder i damm

Boliden måste tänka nytt när den gäller den damm där anrikningssand deponeras. Insatserna under de kommande två åren beräknas medföra ökade investeringar på sammanlagt 5 miljarder kronor, varav 1 miljard under 2022.

Pågående geotekniska undersökningar i Aitik visar på behov av att på sikt övergå till en justerad dammhöjningsmetod för att långsiktigt säkerställa deponering av anrikningssand. Därtill finns behov av att förstärka den nuvarande dammkonstruktionen för att uppfylla bästa internationell branschstandard. 

– En hög dammsäkerhet är alltid vår yttersta prioritet. Den nya inriktningen innebär naturligtvis utmaningar på kort sikt men den skapar också långsiktiga möjligheter i Aitik och en tydlig riktning för hur verksamhetens kan utvecklas framåt, säger Mikael Staffas, vd och koncernchef Boliden.

Normalt fylls och byggs dammkonstruktionerna vid Aitiks sandmagasin i takt med produktionen. I anslutning till pågående undersökningar inför framtida dammhöjningar har områden med sämre markförhållanden än vad som tidigare uppskattats identifierats. Ytterligare dammhöjningar eller deponering av anrikningssand mot dammar i dessa områden har därför stoppats. I ett första steg kommer nu befintliga dammkonstruktioner att förstärkas och viss infrastruktur måste flyttas. Detta bedöms ta ungefär två år, varefter dammhöjningar och deponering i området kan återupptas.

Produktionen i Aitik bedöms inte påverkas under denna tid eftersom anrikningssand fortsatt kan deponeras i andra delar av sandmagasinet. Åtgärderna är beroende av miljötillstånd och andra godkännanden, men arbeten kan inledas utan föregående tillståndsprövning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
REPORTAGE: "Det är ju det här som är livet”
Ingen ordernedgång för arbeten under vatten: "Infrastruktur inte lika känsliga för osäkra lägen"
Vinnarnas råd: spreta mer och våga ta hjälp
Återstart av Ringhals 4 skjuts upp igen
LKAB har hittat jättefyndighet av sällsynta jordartsmetaller
Ett steg på vägen för elstöd till företag
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Food Supply SE
Framtidens Bygg
Entreprenad
Dagens Handel
Fri Köpenskap
Habit
Verkstäderna
Motor-Magasinet
NTT Woodnet
Process Nordic
Rent
RT-Forum
MedTech Magazine
Kemivärlden Biotech
Life Science Sweden
RS & FastFood
Skydd & Säkerhet
Plastforum SE
Recycling
Packnet
UochD
Transportnet

Sänd till en kollega

0.111