23948sdkhjf

REPORTAGE: Ännu en generation Sjögren står redo

Från taxi till entreprenad till kylbilar till asfalt. Och tillbaka igen! Bröderna Sjögren – och det finns många generationer sådana – är inte rädda för att byta spår. – Vi jobbar oss framåt!

Umeå. 24-årige André Sjögren vandrar i förfädernas spår. Just den här dagen går han dock med stadiga steg över den förrädiska isen ute på ett industriområde i Klockarbäcken i utkanten av Umeå.

Han är inte mindre än fjärde generationen Sjögren i Br. Sjögrens Trafik, som föddes i Tvärålund i det inre av Västerbotten för snart hundra år sedan.

1924 startade hans farfarsfar Sven företaget tillsammans med sina bröder Algot och Alfred. De tre bondgrabbarna drog igång en taxiverksamhet som blev mycket mer.

– Det blev snabbt ett åkeri, och sen kom det in både grävmaskiner och timmerbilar, berättar André Sjögren.

Grusbilarna blev med tiden lite av basen i brödernas verksamhet. Ingen av Sjögrenarna var dock särskilt renlärig – såg man en möjlighet tog man den och företaget har rymt mycket under årens lopp.

Detta var nybyggartider i Sverige och de nya bröderna Sjögren åkte land och rike runt, de byggde kraftverk i norr men bidrog även till storstadens infrastruktur; bröderna var med när Essingeleden skulle byggas och när tunnelbanan tog form i Stockholm.

På 1970-talet var det dags för nästa generation att ta över. Svens söner Börje och Hans trädde in och nu blev det ett stort fokus på entreprenadsidan.

– Farfar (Börje, reds anmärkning) körde mycket grävmaskin, traktor och dumper, säger André Sjögren.

Hans och Börje hängde med länge men 2010 lämnade de plats för ytterligare ett par bröder; Börjes söner Stefan och Markus.

Företaget hade vid denna tidpunkt grusbilar, traktorer, bussar och en dumper. Efter en tid tog man också in ett gäng kylbilar som man satte i trafik på sträckorna Sundsvall–Luleå och Jönköping – Luleå.

– Ingen av oss har varit rädd att prova något nytt, ibland halkar vi in på ett nytt spår och då följer vi det spåret, kommenterar André Sjögren.

Då, för drygt tio år sedan, hade firman fyra hjullastare, tre grusbilar, fem kylbilar och ett tjugotal anställda. Några år senare ändrades inriktningen ännu en gång.

– Vi sålde bort kylbilarna och riktade in oss på entreprenad, säger André Sjögren.

Nu var det dags för en helt ny syssla också, när en annan dalade lite.

Under nästan alla år har plogning varit en stapelvara för företaget, inte minst på hemmaplan i Tvärålund.

–Men vi gav upp plogningen i ett par år när vi hade mycket annat att göra, då fick vi en förfrågan från Svevia om vi ville köra asfalt – ett erbjudande vi nappade på, säger André Sjögren.

Det blev snabba ryck när frågan kom hösten 2012.

– Vi köpte in en komplett bil och började köra direkt, säger André Sjögren.

Sedan dess har asfaltkörning varit ett stadigt ben att stå på.

– Vi kör både åt Svevia och åt NCC, från långt upp i norr ner till Malmö, säger André Sjögren.

Uppdragen får man via Bilfrakt och i dag har firman två asfaltbilar och tre grusbilar.

En av grusbilarna lägger stödkanter och plogar sträckan Umeå-Vännäs på vintrarna, de två andra kör reguljära grusuppdrag inom stan.

– Just nu har vi mycket körningar på Norrbotniabanan, kommenterar André Sjögren.

Själv kör han mest hjullastare, en Volvo L60 H. Han jobbar med grunder, VA och mark, och följer plogbilen tätt i spåren när den kör längs E12 om vintrarna.

– Jag städar upp, rensar bussfickor och parkeringsfickor, kommenterar han.

Ytterligare två hjullastare finns i Bröderna Sjögrens maskinpark. Hans Sjögren kör fortfarande en av dem, en Volvo L60F, hemma i Tvärålund. Den tredje maskinen går i stan som ”reserv”, och plogar för några mindre fastigheter.

I företaget finns också en bussverksamhet med gamla anor. Redan på 1930-talet smög sig bussandet in som en slags taxiverksamhet och sedan dess har det nästan jämt funnits en eller annan buss i verksamhetsmixen.

– I dag har vi två bussar med två förare och kör skolskjuts eller linjetrafik, och ibland även ersättningstrafik, säger André Sjögren.

De flesta maskinerna och fordonen köps med serviceavtal,

– Markus är sjukt duktig på att skruva och det vi kan göra själva sköter vi själva, säger André Sjögren.

Maskinvården sker till viss del i Tvärålund men kanske mest i företagets garage på Klockarbäcken. Här finns också företagets kontor.

– Vi flyttade in till stan i början av 2010-talet, när Umeå började byggas ut så mycket, säger André Sjögren.

Han är född in i familjeföretaget och även om han är uppvuxen i Lycksele hos sin mamma har han tillbringat mycket tid hos pappa i Tvärålund – eller kanske snarare hos pappa i lastbilen.

– Jag har verkligen tagit alla möjligheter att följa med pappa när han varit ute och kört, vi har varit runt i hela Sverige, säger André Sjögren.

När han började gymnasiet flyttade han hem till pappa och sökte till Liljaskolan i Vännäs.

Det var förstås inte första gången han satt bakom spakarna när han kom dit.

– Det blev nog rätt många varv på gården innan dess!

När han var klar med skolan var planen att följa sin far i spåren och köra lastbil.

– Men då saknade de en chaufför i traktorn, jag tänkte att jag kunde ju köra en dag bara, men sen blev jag kvar.

Till skillnad från pappa Stefan och farbror Markus kör André alltså hjullastare på heltid, och det är inte så illa det tänker han nu fem år senare.

– Farfar körde ju maskin och Hans var känd för att köra traktor.  Jag tänkte att jag kunde ju ge det en chans, jag ville bli lika jävla duktig som han, och bibehålla den sidan i företaget.

Tre generationer Sjögren har lett företaget och en dag är det förmodligen Andrés tur att ta över stafettpinnen. Han är beredd att axla ansvaret när den dagen kommer

– Jag kan till 100 procent tänka mig att ta över, jag jobbar för det varje dag och försöker sätta mig in i alla delar.

Pappa Stefan har mycket att lära ut – och han är bra på det, berömmer sonen.

– Jag kan aldrig tacka min pappa nog för att jag fått följa med så mycket, vart jag än kommer nu har jag varit där förut – med honom.

Oavsett hur mycket kunskap han lyckas skaffa sig är han beredd på att nya tider innebär nya problem – som den äldre generationen inte mött.

– Man måste våga satsa för att vinna – även om man gör det på ett annat sätt än generationen innan.

– Jag jobbar till exempel mer modernt än pappa, allt utvecklas ju,

En utmaning han förmodligen kommer att behöva ta sig an är svårigheterna att rekrytera nya förare till både lastbilar och maskiner.

– Man måste ha fräscha grejer och bra villkor, unga har sjukt många företag att välja mellan i dag jämfört med för 40 år sedan, kommenterar André Sjögren.

Ett företag måste leverera mer än lön för att vara attraktivt i dagens läge, konstaterar han.

– Pengar är det vi jobbar för, men ingen vill hålla på med sämre grejer, allt måste funka, det är då det blir roligt.

André Sjögren hoppar in sin hjullastare igen, på väg till nästa uppdrag. Vem vet vad framtiden bär med sig, men Bröderna Sjögren kommer nog att vara med på minst ett hörn även då.

– Vi jobbar oss framåt! Det har varit mycket blod, svett och tårar – men det har gått 100 år så då måste det gå i 100 till!

PS! Vi träffade Andrés pappa Stefan Sjögren en fartfylld natt i Stockholm för många år sedan – när han åkt ner för att rädda stockholmarna. Läs mer här!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.173