23948sdkhjf

Tjernobyl strömlöst - risk för läckage

Det ukrainska Tjernobyl har drabbats av strömavbrott uppger svenska Strålsäkerhetsmyndigheten. Uppgifterna kommer bland annat från det statliga ukrainska energibolaget Ukrenergo.

Ukrenergo skriver på sociala medier att en inkommande elledning skadats och inte kan repareras på grund av kriget. Om uppgifterna stämmer är det enligt Ukrenergo risk för att kylningen slutar fungera vilket kan leda till läckage av radioaktivt ämnen. 

Kärnkraftverket togs över av ryska styrkor efter det att kriget mot Ukraina inletts. 

Internationella atomenergiorganet IAEA sa i ett meddelande igår att de var oroade för driften vid Tjernobyl men det rörde då att personalen på plats jobbat hela tiden sedan verket togs av ryska styrkor. IAEA menar att uttröttad personal kan innebära risker.

– Jag är djupt oroad över den svåra och stressiga situation som personalen utsetts för på Tjernobyls kärnkraftverk och de potentiella risker som detta medför, sa IAEA:s generaldirektör Rafael Mariano Grossi i ett pressutskick.

Kärnkraftverket Tjernobyl blev känt 1986 då en mycket allvarlig olycka inträffade i en av reaktorerna. Resterna av reaktorn finns kvar på platsen. Övriga reaktorer drevs fram till 2000. Det finns fortfarande använt kärnbränsle på platsen, bränsle som kräver kontinuerlig kylning. 

Jan Hanberg enhetschef vid svenska Strålsäkerhetsmyndigheten tonar dock ner de akuta riskerna. Han bedömer att det kommer att ta veckor eller månader innan problem uppstår.

– Om strömavbrottet pågår i mer än ett par veckor så behöver kylningen lösas på annat sätt, exempelvis med hjälp av diesel till dieselaggregat som redan finns på anläggningen, säger Jan Hanberg i ett pressmeddelande. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
REPORTAGE: "Det är ju det här som är livet”
Ingen ordernedgång för arbeten under vatten: "Infrastruktur inte lika känsliga för osäkra lägen"
Vinnarnas råd: spreta mer och våga ta hjälp
Återstart av Ringhals 4 skjuts upp igen
LKAB har hittat jättefyndighet av sällsynta jordartsmetaller
Ett steg på vägen för elstöd till företag
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Food Supply SE
Framtidens Bygg
Entreprenad
Dagens Handel
Fri Köpenskap
Habit
Verkstäderna
Motor-Magasinet
NTT Woodnet
Process Nordic
Rent
RT-Forum
MedTech Magazine
Kemivärlden Biotech
Life Science Sweden
RS & FastFood
Skydd & Säkerhet
Plastforum SE
Recycling
Packnet
UochD
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125