23948sdkhjf

Lyckat sorteringsprojekt gav mer plast på rätt plats

40 procent mindre koldioxidutsläpp när plasten sorterats ut från hushållsavfallet. Det blev resultatet när Stockholm Exergi, Stena Recycling och Stena Fastigheter tillsammans genomförde ett projekt med syfte att få fler att sortera ut mer plast från hushållssoporna och därmed i längden minska koldioxidutsläppen.

Under 2021 startade ett samprojekt mellan Stockholm Exergi, Stena Recycling och Stena Fastigheter med syfte att minska plasten i hushållsavfallet för att nå en högre återvinningsgrad och samtidigt bidra till minskad klimatpåverkan. Med projektet vill aktörerna se om det går att ändra beteenden genom att informera med kunskapshöjande fakta om miljönytta, både avseende de fossila koldioxidutsläppen som uppstår vid förbränning av plast och vad som händer med plasten när den istället återvinns.

Stena Fastigheters bestånd om 191 lägenheter på Telefonplan, i södra Stockholm, valdes ut som ett pilotprojekt. Inledningsvis gjordes en så kallad plockanalys för att få fram ett nollvärde för lägenheternas hushållsavfall. Därefter startade i september förra året en kampanj, där det under en månads tid genomfördes olika aktiviteter såsom event, uppskyltning i soprum och informationsutskick.

​Efter kampanjen gjordes en ny plockanalys som visade att det totala hushållsavfallet hade minskat från 5,95 kg per hushåll och vecka till 4,54 kg. Plasten hade minskat från 1,18 kg per hushåll och vecka till 0,71 kg vilket motsvarar en minskning av koldioxidutsläpp från plastavfallet med 40 procent.

Då plasten står för merparten av klimatpåverkan när det sorterade restavfallet slutbehandlas genom förbränning, minskar koldioxidutsläppen om stockholmarna blir bättre på att sortera ut plasten till materialåtervinning. Nu planerar aktörerna för hur lärdomarna från projektet ska tas vidare och genomföras i fler bostadsområden.  

 

Källa: pressmeddelande

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
REPORTAGE: "Det är ju det här som är livet”
Ingen ordernedgång för arbeten under vatten: "Infrastruktur inte lika känsliga för osäkra lägen"
Vinnarnas råd: spreta mer och våga ta hjälp
Återstart av Ringhals 4 skjuts upp igen
LKAB har hittat jättefyndighet av sällsynta jordartsmetaller
Ett steg på vägen för elstöd till företag
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Food Supply SE
Framtidens Bygg
Entreprenad
Dagens Handel
Fri Köpenskap
Habit
Verkstäderna
Motor-Magasinet
NTT Woodnet
Process Nordic
Rent
RT-Forum
MedTech Magazine
Kemivärlden Biotech
Life Science Sweden
RS & FastFood
Skydd & Säkerhet
Plastforum SE
Recycling
Packnet
UochD
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125