23948sdkhjf

Industrisatsning i Nordmaling

Byte av ägare till en industrilokal i Nordmaling kommer, enligt de nya ägarna, att få stor betydelse för vidareutveckling och expansion av såväl slitstålstillverkaren Olofsfors som för Iggesund Forest som tillverkar sågsvärd till skogsmaskiner.

Optimismen spirar längs stora delar av Norrlandskusten. Det gäller såväl i Nordmaling i norra Ångermanland, mellan Örnsköldsvik och Umeå, som i Strömsbruk, norr om Hudiksvall i Hälsingland.

Den länk som förenar de båda platserna är P. Wikström J:r AB, PWAB, en koncern som bland annat omfattar välrenommerade varumärken som Olofsfors och Iggesund Forest. Nordmalingbaserade Olofsfors tillverkar band till gummihjulsburna maskiner och slitstål till entreprenadmaskiner, medan Iggesund Forest i Strömsbruk tillverkar sågsvärd till skogsmaskiner.

Iggesund Forest har vid det här laget passerat en miljon tillverkade sågsvärd och beskriver sig som störst i sitt slag i Skandinavien. Under senare år har produktionskapaciteten utökats vid ett flertal tillfällen. Under året har också en helt ny typ av sågsvärd testats med så goda resultat att företagsledningen vill sparka igång tillverkningen snabbast möjligt. Frågan har bara varit var.

Svaret kom när Nordmaling kommun ville göra sig av med en 5 400 kvadratmeter stor industrifastighet. Visserligen är det en bra bit från Strömsbruk, men å andra sidan nära Olofsfors befintliga produktionsanläggning.

Lösningen tilltalade Anders Wikström, koncernchef på PWAB, som nyligen kunde hämta ut nycklarna till koncernens nya fabrikslokal.

Vi skapar förutsättningar för vidareutveckling och expansion av våra produkter inom koncernen, säger Anders Wikström.

Göran Nyberg, vd på Iggesund Forest och vice vd på PWAB berättar att det nya svärdet ska produceras i de nya lokalerna utan att störa Iggesunds nuvarande produktion, där det i dag råder kapacitetsbrist.

Med nytt material kan det nya svärdet härdas i vatten i stället för i olja och det har testats i Olofsfors befintliga produktionsanläggning under året. Vi tror att detta är absolut nödvändigt för att öka Iggesund Forests totala försäljning av svärd till kunder runt hela världen, säger Göran Nyberg.

För Olofsfors del handlar det om att kunna nyttja den nya industrilokalen som lager, men på sikt också för egen tillverkning av verktyg och för nya produkter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143