23948sdkhjf

Volvo står starkt även när Kina viker

Volvo CE kan till stor del tacka en stark och växande kinesisk marknad för de goda siffror som presenterats under pandemitiden. När nu Kina faller tillbaka redovisar Volvo fortfarande förbättringar av såväl omsättning som resultat tack vare uppgångar på övriga marknader.

Efter flera år med hög efterfrågan på anläggningsmaskiner i Kina minskar nu marknaden kraftigt, vilket påverkar utnyttjandet av våra kunders maskiner och deras efterfrågan på nya produkter. Detta vägdes dock upp av en bra utveckling i Europa, Nordamerika och många andra delar av världen, vilket återspeglas i god orderingång och bra försäljning i dessa regioner. Sammantaget ökade vi vår nettoomsättning till 19,6 miljarder kronor med en bra tillväxt i serviceaffären. Den justerade rörelsemarginalen uppgick till 13,4 procent, säger Volvogruppens vd och koncernchef Martin Lundstedt.

Räknat i antal maskiner var orderingången praktiskt taget oförändrad under årets tredje kvartal jämfört med samma period 2020. Volvo kunde dock tillgodogöra sig att efterfrågan på stora och medelstora maskiner var fortsatt stigande medan minskningen hörde hemma i de mindre segmenten.

På samma sätt innebar nedgången i Kina att det främst var de kinesiska SDLG-maskinerna som drabbades medan beställningarna på Volvomaskiner ökade generellt. Med facit i hand kan därför företaget redovisa ett rörelseresultat på strax över 2,6 miljarder kronor för årets tredje kvartal, en förbättring från strax under två miljarder kronor under samma period 2020.

Martin Lundstedt ser med stor optimism på det närmaste året med en totalmarknad som förväntas utvecklas positivt över hela världen, med undantag av just Kina.

Vi är övertygade om att efterfrågan på såväl transporter som infrastruktur kommer att fortsätta öka. Det är en utveckling som drivs av en växande befolkning, snabb urbanisering, en allt större medelklass och ökande e-handel. Det finns ett fortsatt stort behov av att förnya en åldrande infrastruktur i många länder samtidigt som den gröna omställningen driver på ytterligare investeringar, säger Martin Lundstedt, som också har ett färdigt recept som ska övervinna framtidens utmaningar.

För att möta denna tillväxt med hållbara transport- och infrastrukturlösningar följer vi våra planer med ökade investeringar i de nya teknologier som kommer att transformera vår bransch. Även inom Volvo Construction Equipment satsar vi på att utveckla framtidens hållbara produkter och i början av oktober lanserade vi ytterligare tre elektriska kompaktmaskiner – två grävare och en hjullastare. Läs mer här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142