23948sdkhjf

Nya kompetenser allt mer efterfrågade

Kompetensbristen inom byggindustrin sprider sig nu till helt nya yrkesgrupper. Det rör sig främst om AI-ingenjörer, digitaliseringsexperter, hållbarhetsexperter och logistiker, enligt en färsk Ramirentrapport.

I bransch- och arbetsgivarorganisationen  Byggföretagens senaste medlemsundersökning uppgav sex av tio byggföretag att de tvingats tacka nej till uppdrag eftersom de saknar nyckelpersoner som projektledare, byggledare och platschefer.

I dagens föränderliga värld tycks dock bristen på specialkompetens bli allt större. Enligt en färsk rapport från Ramirent ökar efterfrågan på bland annat hållbarhetsexperter (30 procent), logistiker (24 procent), digitaliseringsexperter (23 procent), AI-ingenjörer (19 procent) och processledare (11 procent).

Det här är eftertraktade kompetenser, som vi behöver locka från branscher vi traditionellt inte brukar rekrytera från. För att lyckas med det, måste vi bli duktiga på att visa vad branschen kan erbjuda och samtidigt jobba med attityder och gamla strukturer för att visa att byggbranschen är en framtidsbransch där man är med och förändrar och utvecklar samhället. Branschen kommer att genomgå stora förändringar – inte minst inom hållbarhetsområdet – och här ser jag att såväl kompetenser som insikter från andra branscher är avgörande för att skapa en modern byggsektor, säger Anna Klebe, HR-ansvarig på Ramirent.

Att hållbarhetsarbetet ses som viktigt inom branschen återspeglas i att 30 procent av de tillfrågade i Ramirentrapporten ser hållbarhetsexperter som en kompetens som saknas i dag. Digitaliseringen är ytterligare en het fråga och här efterfrågar branschen såväl digitaliseringsexperter som AI-ingenjörer, drönartekniker och dataingenjörer, säger Anna Klebe.

Rapporten visar också att vidareutbildning är förhållandevis högt prioriterad, framför allt gäller det personer i ledande befattningar. 73 procent av dessa genomgår, enligt rapporten, någon form av utbildning minst en gång per år.

– Det är positivt! Branschen behöver fylla på med ny kunskap. Samtidigt sker mycket av lärandet på själva arbetsplatsen när man mixar mer erfarna med nya kollegor, och det lärandet är byggbranschen väldigt duktiga på, säger Anna Klebe.

Ramirentrapporten bygger på siffror som tagits fram i samarbete med Sverige Bygger som skickat ut en enkät till personer på ledande befattningar inom byggbranschen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.298