23948sdkhjf

Tiden är inne för undervattensdrönare

Norconsult Boreteknikk växlar upp utbudet av geotekniska tjänster genom att komplettera utrustningsparken med undervattensdrönare för att därmed kunna ta sig an fler uppdrag i djupare vatten.

Drönare har under senare år blivit allt vanligare inom olika delar av samhällsbyggnadssektorn. Hittills har det främst handlat om luftburna farkoster, men intresset för att också kunna arbeta på djupt vatten blir allt större och nu är Norconsult Boreteknikk ett av de bolag som investerat i en undervattensdrönare.

– Vi ser en stor efterfrågan från marknaden när det gäller bottenkartläggning. Med undervattensdrönare kommer vi att kunna erbjuda just detta. Det ger stora vinster i form av tids- och kostnadsbesparing, då drönaren gör att vi slipper använda oss av dykare för dessa uppdrag, säger företagets teamchef Daniel Johansson.

Den nya undervattensdrönaren ska möjliggöra undersökningar på ner till 150 meters djup, vilket kan vara värdefullt vid bland annat kartläggning av kablar, rör och annan viktig infrastruktur på havsbotten.

Precis som bolagets borrmast är drönaren ett steg närmare en mer hållbar affär. Fältgeoteknikerna undviker onödiga risktaganden som dykaruppdrag innebär, undersökningarna går snabbare och drönaren ger en bättre förståelse för vår miljöpåverkan på sjöbotten, säger Daniel Johansson.

Morgan Andersson

Drönaren har redan erövrat luften, nu ökar efterfrågan på drönarens tjänster även i vatten.

Foto: Norconsult Boreteknikk

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.285