23948sdkhjf

Engcon vässar internlogistiken

Genom att byta ut hjullastare mot en lastbil, specialutrustad för ändamålet av en lokal påbyggare, har nu Engcon vässat internlogistiken på fabriksområdet i Strömsund avsevärt.

Det Engcon-ägda industricentrumet i Strömsund inrymmer allt från svetsning, metallbearbetning och måleri till slutmontering. Hittills har komponenter i olika skeden av produktionskedjan primärt flyttats med hjullastare, en logistiklösning som inte varit helt optimal.

Att ta fram en effektivare intern transportlösning har varit en logistisk utmaning som nu resulterat i inköp av en Volvo FL250 4x2, en lastbil som redan från början ska klara även högt ställda krav på förarmiljö och miljöbelastning, och som sedan specialutrustats för att uppnå högsta möjliga transporteffektivitet.

Med den nya lastbilen förbättrar vi vår interna logistik avsevärt. Med en effektivare transportlösning på plats ökar vi kapaciteten och minskar antalet transporter som behöver genomföras, säger Stig Engström, Engcons grundare och ägare.

Den nya lastbilen uppfyller gällande miljökrav, bland annat med hjälp av Ad Blue-rening. För att förbättra förarmiljön är fordonet dessutom luftfjädrat i både chassi och hytt, en 6-stegad automatlåda kompletterar bilden.

Det specialutformade flaket har levererats av lastbilspåbyggaren Daniel Norberg, Norbergs Svets & Smide i Strömsund. Flaket kan exempelvis höjas och sänkas hydrauliskt ± 300 millimeter, vilket gör det möjligt för föraren att backa in under de specialdesignade flak som står på egna stödben.

– Vi har nu ett komplett transportsystem med flera lösa flak som ställs ut på de olika avdelningarna. När flaken är färdiglastade meddelas lastbilsföraren, som sedan hämtar och lämnar flaken enligt ett givet mönster. Detta garanterar ett maximalt nyttjande av lastbilens lastkapacitet samt ett anpassat körmönster som minimerar så kallad onödig körning, säger Stig Engström, som understryker att det har varit viktigt att också bidra till att köpa in och modifiera lastbilen genom lokala aktörer, något som uppskattas av leverantörerna.

Den typen av ansvarstagande är oerhört välkommet och viktigt, säger exempelvis Bob Persson, vd och ägare av Wist Last & Buss, som levererat lastbilen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109