23948sdkhjf

Epiroc får stororder på gruvmaskiner

Epiroc har tagit hem en stororder på batterielektrisk gruvutrustning från kanadensiska Ivanhoe Mines. De utsläppsfria maskinerna ska användas under den inledande utvecklingsfasen vid en nyöppnad underjordsgruva i Sydafrika.

Platreef är en ny underjordsgruva som kommer att producera palladium, rodium, platina, nickel, koppar och guld. Gruvan drivs av Ivanplats, ett dotterbolag till det kanadensiska gruvbolaget Ivanhoe Mines, som har ambitionen att endast använda batterielektriska fordon i sin maskinflotta vid den nyöppnade gruvan.

Valet av maskinleverantör föll på Epiroc som i början av nästa år ska leverera såväl Boomer M2 Battery ortdrivningsaggregat som Scooptram ST14 Battery lastare, i en order värd drygt 90 miljoner kronor.

Vi vill ligga i framkant när det gäller användandet av batterielektrisk, utsläppsfri utrustning vid alla våra gruvverksamheter. Vårt partnerskap med Epiroc för utsläppsfri gruvutrustning vid Platreefgruvan är ett viktigt första steg för att uppnå vårt mål för noll koldioxidutsläpp samtidigt som vi utvinner metaller som krävs för en renare miljö, säger Marna Cloete, Ivanhoe Mines vd och finanschef.

För Epirocs vd och koncernchef Helena Hedblom är ordern något av en bekräftelse på en tydlig trend i gruvindustrin.

Batterielektrisk utrustning efterfrågas allt mer av gruvbolag eftersom det ger en hälsosammare arbetsmiljö, lägre totala driftskostnader och högre produktivitet, säger hon.

Tekniken är väl etablerad vid det här laget. Båda maskintyperna byggs i Örebro, de är automationsförberedda och utrustade med Epirocs telematiklösning Certiq. I Epirocs uppdrag ingår även att tillhandahålla utbildning för operatörer och servicetekniker.

Enligt nuvarande planer kommer Epiroc att erbjuda hela sin flotta av gruvutrustning för underjordsarbete i batterielektriska versioner senast 2025. Hela flottan för ovanjordsdrift i batterielektriska versioner ska vara klar senast 2030.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
REPORTAGE: "Det är ju det här som är livet”
Ingen ordernedgång för arbeten under vatten: "Infrastruktur inte lika känsliga för osäkra lägen"
Vinnarnas råd: spreta mer och våga ta hjälp
Återstart av Ringhals 4 skjuts upp igen
LKAB har hittat jättefyndighet av sällsynta jordartsmetaller
Ett steg på vägen för elstöd till företag
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Food Supply SE
Framtidens Bygg
Entreprenad
Dagens Handel
Fri Köpenskap
Habit
Verkstäderna
Motor-Magasinet
NTT Woodnet
Process Nordic
Rent
RT-Forum
MedTech Magazine
Kemivärlden Biotech
Life Science Sweden
RS & FastFood
Skydd & Säkerhet
Plastforum SE
Recycling
Packnet
UochD
Transportnet

Sänd till en kollega

0.142