23948sdkhjf

Tillgång på svensktillverkad cement måste säkras

Regeringen måste säkra tillgången på svensktillverkad cement för att hålla byggbranschen och andra viktiga industrier igång. Det är budskapet i ett brev från Byggmaterialhandlarna till näringsminister Ibrahim Baylan.

Mark- & miljööverdomstolens beslut att neka Cementa förnyat tillstånd att bryta kalksten i befintliga täkter i Slite innebär, enligt Byggmaterialhandlarna, i praktiken ett effektivt stopp för merparten av de pågående och planerade bygg- och infrastrukturprojekten i Sverige.

Dessutom är cement inte bara en oumbärlig insatsvara till den så viktiga betongindustrin utan också till andra byggprodukter som exempelvis taktegel, Leca-block och fasadputs.

Bedömningen är att import av de volymer cement som krävs för att upprätthålla betongproduktionen och tillgodose bygg- och anläggningsbranschen i dagsläget är omöjligt av en rad olika skäl. Eventuell framtida import av denna bulkvara skulle få stora negativa konsekvenser för klimatet på grund av omfattande och långväga frakter.

Byggmaterialhandlarna delar uppfattningen som tidigare presenterats av en rad branschaktörer att beslutet kommer att resultera i en kraftig inbromsning av bygg- och anläggningsindustrin redan i höst.

Enligt en analys presenterad tidigare i sommar av bland annat branschorganisationen Byggföretagen riskeras 175 000 tjänster i byggsektorn och ytterligare 100 000 – 225 000 i närliggande sektorer och andra direkt berörda industrier som en direkt följd av beslutet. Detta kommer att få enorma konsekvenser inte bara inom bygg- och anläggningsbranschen utan för hela den svenska samhällsekonomin.

I ett brev till näringsministern efterlyser därför Byggmaterialhandlarna snabba åtgärder från regeringens sida. På kort sikt är önskemålet att regeringen säkrar tillgången på svensktillverkad cement för att hålla byggbranschen och andra viktiga industrier igång. På längre sikt krävs en politik som både tar hänsyn till skärpta miljö- och klimatkrav och byggbranschens behov av stabilitet och förutsägbarhet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ingen ordernedgång för arbeten under vatten: "Infrastruktur inte lika känsliga för osäkra lägen"
Vinnarnas råd: spreta mer och våga ta hjälp
Återstart av Ringhals 4 skjuts upp igen
LKAB har hittat jättefyndighet av sällsynta jordartsmetaller
Ett steg på vägen för elstöd till företag
Regeringen öppnar för ny kärnkraft
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Food Supply SE
Framtidens Bygg
Entreprenad
Dagens Handel
Fri Köpenskap
Habit
Verkstäderna
Motor-Magasinet
NTT Woodnet
Process Nordic
Rent
RT-Forum
MedTech Magazine
Kemivärlden Biotech
Life Science Sweden
RS & FastFood
Skydd & Säkerhet
Plastforum SE
Recycling
Packnet
UochD
Transportnet

Sänd till en kollega

0.112