23948sdkhjf

Återvinning lönar sig för miljön

Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar.

Svensk Plaståtervinningsanläggning har låtit göra klimatberäkningar på sitt återvinningssystem. Dessa visar att klimatutsläppen minskar dramatiskt när plastförpackningar återvinns istället för att hamna i avfallsvärmeverkens förbränningsugnar. Återvinningskedjan står endast för fyra procent av de totala utsläppen i systemet, medan förbränningen står för 96 procent.

– Resultatet visar svart på vitt att vi måste förändra och styra bort plastförpackningar från förbränning, eller energiutvinning som det ofta kallas. Att återvinna gör verklig skillnad för klimatet, det bör vara ett bra incitament för producenter att designa plastförpackningar som går att återvinna, och för konsumenter att bli ännu bättre på att källsortera, säger Mattias Philipsson, VD för Svensk Plaståtervinning.

Plastförpackningar i ett cirkulärt system kräver att många drar sitt strå till stacken. Producenter som omfattas av producentansvaret och som sätter plastförpackningar på marknaden måste designa dem för återvinningssystemet. Konsumenten måste källsortera förbrukade plastförpackningar, vilket det faktiskt är lag på att göra i Sverige.

– Det sista steget är en modern sorterings- och återvinningsanläggning som med spjutspetsteknik kan sortera ut alla plastsorter och se till att de återvinns och blir nya plastprodukter. Med vår moderna anläggning i Motala som invigdes för tre år sedan är vi på god väg. Den är dubbelt så effektiv på att sortera ut olika plastsorter som liknande anläggningar i Europa. Det gör att mer plast kan återvinnas och mindre skickas till förbränning, säger Mattias.

Kommentera en artikel (3)
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081