23948sdkhjf

Dramatiskt domslut: Shell måste minska utsläppen

En domstol i nederländerna underkände i veckan Shells utsläppsmål och kräver att bolaget ökar takten på sin omställning. 

Shell måste fram till 2030 minska utsläppen av växthusgaser med 45 procent jämfört med 2019 års nivå beslutade en domstol i Nederländerna i veckan. Domen kommer efter att bolaget stämdes av miljöorganisationer för tre år sedan. 
– Det är en enorm vinst för oss och alla som påverkas av klimatförändringarna, säger Donald Pols på organisationen Jordens vänner i Nederländerna.

Bolaget hade egna utsläppsmål som säger att utsläppen av koldioxid från energianvändningen skulle minska med 6 procent till 2023, med 45 procent till 2035 och med 100 procent till 2050, jämfört med 2016 års nivå. 

Shell ser domen som ett ett nederlag och kommer att överklaga till högre instans. I sina uttalanden efter domen har de fokuserat på vilka åtgärder de gör för att minska utsläppen. 
– Det behövs brådskande åtgärder mot klimatförändringarna, och därför har vi påskyndat våra ansträngningar att bli ett energiföretag med nollutsläpp till 2050 i takt med samhället med kortsiktiga mål för att spåra våra framsteg, säger Harry Brekelmans projekt- och teknikdirektör hos Shell. 

Han fortsätter:

– Vi investerar miljarder dollar i koldioxidsnål energi, inklusive laddning av elfordon, väte, förnybara energikällor och biodrivmedel. Vi vill öka efterfrågan på dessa produkter och öka våra nya energiföretag ännu snabbare. Vi kommer att fortsätta att fokusera på dessa ansträngningar och vi är helt inne på att överklaga dagens nedslående domstolsbeslut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094