23948sdkhjf

Corona – ett orosmoment på bygget

Var fjärde person inom byggbranschen har känt oro över att smittas på sin arbetsplats. Ungefär lika många tycker inte att kollegorna har hållit tillräckligt avstånd under pandemin. Det visar en färsk undersökning som Ramirent låtit göra.

Byggarbete kan inte genomföras hemifrån och arbetsdagarna tillbringas ofta i provisoriska eller icke färdigställda utrymmen. Därmed uppstår med automatik återkommande moment där det finns risk att smittas under en pågående pandemi.

För att minska riskerna har kraven ökat på bland annat städning, ventilation och åtgärder för att minska trängseln i gemensamma ytor. Nu har rentalföretaget Ramirent, med hjälp av Sverige Bygger, skickat ut en enkät till personer som jobbar inom byggbranschen för att få fram branschanställdas syn på hur detta lyckats.

Bland de 200 personer som besvarat enkäten har 27 procent känt en oro över att bli smittade på arbetsplatsen. 26 procent tycker inte att kollegorna har hållit tillräckligt avstånd under pandemin.

Däremot är den allmänna bilden att kollegorna har varit bra (45 procent) eller ganska bra (51 procent) på att stanna hemma om de känt sig krassliga. Bara tre procent tycker att kollegorna har slarvat med det.

Att just Ramirent valt att genomföra undersökningen kan förklaras med att företaget kompletterat sitt produktutbud och anpassat sitt eget arbete för att begränsa smittan. Dit hör att maskinerna rengörs mer noggrant än tidigare. På vissa ställen har det även varit möjligt att återlämna maskinerna kontaktlöst.

Företaget har även erbjudit fler byggbodar till projekten för att minimera trängsel inomhus och tillhandahållit såväl handsprit som markeringar för att påminna om att hålla avstånd.

Företaget har också ställt om sin utbildningsverksamhet och hållit mer än 150 digitala utbildningar i allt från säkra lyft, brandfarliga arbeten och liftutbildningar till fallskydd och ställning under pandemin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078