23948sdkhjf

Uppdaterad: Kovändning av Byggnads efter svartmålning av företag

Med beskyllningar om utstuderad lönedumpning och arbete under livsfarliga omständigheter stämdes ett Norrköpingsföretag av Byggnads som bara någon dag efter det att beskyllningarna spridits i ett pressmeddelande drog tillbaka stämningen.

För några veckor sedan stämde Byggnads Norrköpingsbolaget SRD Bygg och Renoveringstjänst på 150 000 kronor. Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin motiverade i ett pressmeddelande stämningen så här:

Till att börja med är det en fråga om utstuderad lönedumpning att utan förhandling ta in inhyrd personal för arbetsuppgifter som egentligen ska utföras av de anställda. Att de dessutom får utföra arbetsuppgifterna under livsfarliga omständigheter gör knappast saken bättre, sade Torbjörn Hagelin i pressmeddelandet.

Enligt Scott Dawkins, ägare och vd i det stämda företaget, var beskyllningarna helt grundlösa samtidigt som de riskerade att svärta ner det snabbväxande företagets rykte i regionen.

Vi fick dess bättre en hel del positiv feedback från bland annat kunder som inte alls kände igen den beskrivning som gavs av Byggnads. Uppenbarligen förstod även Byggnads att de var fel ute för bara någon dag efter det att pressmeddelandet skickats ut återkallades stämningen. Därmed inte sagt att de hört av sig och bett om ursäkt för att de satt igång en obefogad ryktesspridning, säger Scott Dawkins.

Det som Byggnads beskrev som utstuderad lönedumpning och arbete under livsfarliga omständigheter slutade med en förhandling om att vi brutit mot förhandlingsskyldigheten när vi anlitade en underentreprenör för vissa arbeten.

Vi hade anlitat ett företag som hade kollektivavtal med Transport och hade inte förhandlat med Byggnads. Men den tvisten kunde vi snabbt avsluta i en förhandling där vi ålades att betala 10 000 kronor. Tyvärr måste jag säga att Byggnads agerande i det här fallet är allt annat än seriöst, säger Scott Dawkins som konstaterar att Byggnads genom sitt agerande skadat de tidigare goda relationerna och att förtroendet för förbundet fått sig en rejäl törn.

Torbjörn Hagelin meddelar genom förbundets pressansvarige Gabriel Dahlander att han inte vill kommentera tillvägagångssättet att dels vända sig till domstol och dels komplettera stämningen med en pressrelease där det berörda företaget svartmålas.

Däremot vill han gärna ge sin syn på den förlikning som han, trots stämningen och det offentliga svartmålandet, hävdar är att föredra. Därmed tycks han nu dela den uppfattning som såväl det berörda företaget som arbetsgivareorganisationen har att förlikning är en bättre modell än den strategi Byggnads använt sig av. 

– Vi ger alltid företag en möjlighet att rätta till sina misstag. Så har nu gjorts och därför har vi enats om en förlikning. Vi går inte till Arbetsdomstolen för nöjes skull och kan vi lösa tvisten själva är det alltid att föredra. Företag och underentreprenörer har gjort nödvändiga förändringar och då lägger vi saken till handlingarna och går vidare till nästa fall, säger Torbjörn Hagelin.

– Bakgrunden är att SRD är medlemmar i Byggföretagen och därigenom bundna av Byggavtalet. Byggnads kunde efter det att stämningsansökan lämnats in nå samsyn med Byggföretagens kansli om SRD. Parterna konstaterade att SRD behövde nyttja Byggföretagens kompetens för att förstå kollektivavtalets innebörd och få igång de rutiner och regelefterlevnad som var aktuella i tvisten mellan Byggnads och företaget. Parterna blev därför överens om att Byggföretagen ska hålla särskild utbildning med SRD i det gällande regelverket.

Torbjörn Hagelin betonar också att det inte bara är entreprenadföretaget som berörs, utan även den anlitade underentreprenör vars kollektivavtal med Transport inte duger i det här sammanhanget, enligt Byggnads.

– Då den anlitande underentreprenören efter tvisten uppstod nu har tecknat hängavtal på Byggavtalet och Byggföretagen tar ansvar för aktiva åtgärder gentemot SRD, så jämkades skadeståndet ned till 10 000 kronor. När nu Byggnads har kollektivavtal med den anlitade underentreprenören har vi möjlighet att gå in med riktade insatser för att säkerställa konkurrensneutrala löner, en säker arbetsmiljö och goda arbetsvillkor, säger Torbjörn Hagelin.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094