23948sdkhjf

Nytt ME-avtal möjliggör individuell lönesättning

Viss individuell lönesättning blir möjlig i det nya avtal som Maskinentreprenörerna och Byggnads tecknat – ett viktigt mål är därmed nått anser Maskinentreprenörerna.

Det nya avtalet på 5,4 procent är inom märket och enligt Maskinentreprenörerna är det ett historiskt viktigt avtal där parterna kommit överens om viktiga delar som kommer att tjäna branschen väl.

– Det har varit väldigt konstruktiva och lösningsorienterade förhandlingar. ME:s medlemsföretag kommer nu för första gången inom Entreprenadmaskinavtalet (EMA) få möjlighet att stärka relationen med sina medarbetare genom viss individuell lönesättning där det är motiverat. Det har varit ett mål vi arbetat mot länge, säger Claes Arenander, förhandlingschef på ME, i ett pressmeddelande.

Avtalet omfattar cirka 4  000 anställda och gäller från och med den 1 januari 2021 till den 30 april 2023. Enligt överenskommelsen höjs löneökningarna med 935 kronor från första januari 2021 och med 709 kronor första maj 2022.

– Avtalet mellan ME och Byggnads följer delvis den hemställan som Byggföretagen och Byggnads är överens om. Det som är glädjande är att ME och Byggnads har kommit överens om viktiga branschspecifika förbättringar som får stor betydelse. Bland annat gällande oförutsedda nattarbeten som företagen nu kan komma överens om med sina medarbetare om direkt när det bara gäller upp till två dygn. Det gick inte tidigare, säger Claes Arenander.

Byggnads lyfter bland annat fram att avtalet också innehåller ändring som innebär att maskinförare som kör åt ackordslag tar del av ackordslönen redan efter 350 timmar.

–  Det nya Entreprenadmaskinavtalet innehåller flera positiva förändringar för våra medlemmar. Inte minst mer pengar i plånboken för kranförare som kör mot ackordslag och tydligare regler mot falska egenföretagare, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, i ett pressmeddelande.

Under avtalsperioden ska det också göras avsättningar för pensionsförmåner. Enligt pressmeddelandet fortsätter parterna att satsa på extra pension inom löneutrymmet.

De uppges ocså vara överens om att fortsätta att avsätta en del av utrymmet för extra pensionsavsättningar, och följa Svenskt Näringslivs och LO:s överenskommelse om förändringar av SAF-LO-pensionen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.095