23948sdkhjf

Skånska storprojektet klart

Torsdagen den 10 december öppnades den nybyggda delen av E22 mellan Vä och Sätaröd för trafik – ett halvår före plan.

Leveranstidningen Entreprenad hälsade på projektet i fjol – ett bygge där Peab var petnoga med förarna och där det mesta måste ske i samklang med naturen.

– Det är ett mycket miljökänsligt område, måste vi arbeta väldigt noggrant och försiktigt efter särskilt ställda krav, förklarade Bakir Saranovic, en av Peabs tre arbetsledare för markarbetena i projektet, sommaren 2019.

Men nu är det alltså klart – 1,6 mil dubbelfilig väg med 26 broar och en stor trafikplats som anslutits till befintliga E22 har öppnats för trafik.

– E22 är en viktig pulsåder från den skånska sydkusten som via Blekinge- och Smålandskusten ansluter till Östergötlands tillväxtområden. Öppnandet av denna vägetapp är ytterligare en viktig byggsten till ett tillgängligt Sverige, säger Lennart Andersson, direktör region syd, i ett pressmeddelande.

Trafikverket noterar att arbetet med nya E22 gick i mål sex månader före plan, en del av äran ges till de milda skånska vintrarna men en effektiv entreprenadorganisation lyfts också fram som en viktig orsak.

– Det är alltid glädjande att kunna meddela att ett projekt blir klart före utsatt tid, men den stora behållningen är den skillnad som den nya vägen kommer att göra för pendlare och boende i området, säger Lennart Andersson.

Nästa etapp blir en motorvägsutbyggnad av E22 Fjälkinge-Gualöv.

Grattis till alla som var med och jobbade med projektet och ni som vill får gärna läsa reportaget här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.094