23948sdkhjf

Fler Next gen hex för Caterpillar

Nu är det dags för hjulgrävare och mindre bandgrävare.

2018 lanserade Caterpillar sina första modeller i Next Generation, maskiner som redan från fabrik skulle vara väl försedda med både sensorer, hårdvaror och användarvänliga tekniska system som skulle öka både produktiviteten  och säkerheten.

Först ut i ”Next gen hex” var ett par maskiner i 20-tonsklassen och sedan dess har man fyllt på familjen lite i taget.

I måndags var det dags igen – på ett virtuellt event direkt från Malaga visade den amerikanska maskinjätten upp ett gäng nya medlemmar i Nextgenfamiljen.

De nya maskinerna är lite mindre i storlek men de har ett tungt symbolvärde –  nytillskotten innebär dels att de första hjulgrävarna nu stigit in i familjen, dels att samtliga bandgrävare nu uppgraderats till Next generation.

För svensk del är det kanske tre hjulgrävare och tre mindre bandgrävare som är mest intressanta, åtminstone om man ska tro den svenska återförsäljaren Zeppelin, som lyfter fram hjulgrävarna Cat M314, M316 och M318, och bandgrävarna Cat 313, 315 och 317.

– Vi ser att takten är fortsatt hög inom svenska infrastruktur- och byggprojekt och att svenska entreprenörer fortsatt har ett stort behov av att göra maskininvesteringar. Därför känns det extra roligt att officiellt kunna lansera de nya maskinmodellerna och flera av dem finns tillgängliga i Sverige redan nu, säger Fredrik Forsman, produktchef för hjulgrävmaskiner vid Zeppelin Sverige, i ett pressmeddelande.

Enligt Caterpillar har utvecklingen skett i nära samarbete med både maskinägare och kunder över hela världen.

Tanken har varit att skapa maskiner som kan uppdateras i takt med tiden – den som någon gång satt sig i eller kört en Next gen hex maskin ska dessutom känna igen sig även i de mindre syskonen, hytten ska vara sig lik och maskinerna har fått samma teknik – till exempel Cat grade control, 2D, payload, e-fence, e-swing, e-wall och e-floor.

Enligt  Caterpillar betraktar man små bandgrävare och kanske ännu mer hjulgrävare som redskapsbärare, de har därför lagt stor vikt vid att utforma hydrauliken så att redskapen ska fungera på bästa sätt, förklarade produktspecialisten Randall Crow på eventet.

– Det har vi tagit med oss i designen, det handlar inte bara om maskinen – vi måste hitta den bästa lösningen.

Läs mer om de nya bandgrävarna här, och om de nya hjulgrävarna r.

Caterpillar lanserade också nya grävlastare, läs mer om dem här, företaget berättade också om sin satsning på fjärrstyrda maskiner, läs mer om det här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.095