23948sdkhjf

Exklusiv intervju efter storbranden: Så går det för gjuteriet

I mitten av april utbröt en stor, omfattande brand på Arvika Gjuteri. Nu har det gått över fyra månader sen branden, och produktionen står fortfarande stilla. Vi har pratat med företagets vd Håkan Axelsson som berättar mer om efterföljderna av branden och gjuteries framtid.

– Det hela skedde mitt inne i kärnan så skadorna blev väldigt, väldigt omfattande på flera centrala delar. Det var bland annat två kontrollrum som brann upp fullständigt, berättar Håkan för Metal Supply.

Hur går det med uppbyggnaden av gjuteriet?

– Det går ganska bra, men eftersom det är coronatider har vissa leverantörer lite problem med att leverera. Det är ju rätt så många komponenter som ska in i det här arbetet. Men totalt sett går det absolut framåt, även om man ju alltid vill att det ska gå lite fortare.

På grund av branden var Arvika gjuteri tvugna att lägga ett varsel om uppsägningar, och varslet las på 80 personer. 10 tjänstemän och 70 kollektivanställda. Nu berättar Håkan att varslet inte blev riktigt fullt så stort, utan den slutgiltiga siffran blev 65 personer som redan har eller kommer lämna gjuteriet. Tillsammans sammarbetar de som jobbar kvar med att sanera och städa efter branden.

– Tjänstemännen har mycket att göra då projekt och annat löper på som tidigare. På kollektivsidan tittar vi mer och mer på till exempel utbildningspaket, men så här långt har det varit mest sanering och rivningsarbete som varit huvuduppgifter för de som är kvar, säger Håkan.

Om allt flyter på som tänkt räknar företaget med att öppna upp gjuteriet igen under första kvartalet 2021. Då planeras det att gjuteriet ska startas upp med ett dagsskift.

Kommer ni att återanställa personalen när gjuteriet är i drift igen?

– Det beror lite på våra kunder och hur mycket av de jobben vi hade tidigare som kommer komma tillbaka till oss, men vi har fått väldigt positiva signaler från flera av våra kunder. Vi är ganska övertygade om att vi kommer dra igång på åtminstone på dagtid och det är vår målsättning att komma upp på tvåskift så småningom. Om det tar ett, två eller tre år, vet jag dock inte. Dom som kommer att gå hem har ju en enorm kompetens, så om det blir aktuellt att gå upp på mer än ett dagtidsskift så kommer vi att försöka få tillbaka så många som möjligt.

Ekonomin då, hur har det gått med den?

– Ekonomiskt har vi faktiskt inte påverkats allt för mycket, läget är okej ändå som vi bedömer det. Vi har en bra försäkring, som tur är. Hade vi inte haft det så hade vi haft det väldigt jobbigt, avslutar Håkan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078