23948sdkhjf

Tufft för företagare, men färre konkurser

757 byggrelaterade företag gick i konkurs under årets sju första månader, enligt färsk statistik från UC. Med det ligger byggindustrin fortfarande i topp antalsmässigt. Jämfört med samma period förra året stannade dock ökningen på fem procent.

I början av året svepte en våg av konkurser över Sverige i samband med att covid-19-pandemin tog fart. Det mesta tyder dock på att den första konkursvågen ebbade ut redan i våras och för juli redovisar UC till och med en minskning av det totala antalet konkurser med fem procent jämfört med samma månad 2019.

– De ekonomiska effekterna av pandemin syns knappt alls i konkursstatistiken under juli, även om många småföretagare fortsatt har det tufft. Det verkar som om företagen generellt har lyckats kapa kostnader och anpassa sig till det nya affärsklimatet. Den inledande fasen på pandemin gjorde att konkurserna ökade kraftigt, speciellt inom vissa branscher. Nu har konkurserna ökat med elva procent hittills i år, vilket glädjande nog är betydligt lägre än vad som befarades i mars, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Sett i relation till antalet företag är hotell och restaurang den värst utsatta branschen. Antalet konkurser under perioden januari-juli anges till 446, vilket innebär en ökning med 76 procent jämfört med samma period förra året.

Bristen på internationella besökare slår naturligtvis hårt mot bland annat hotell och restauranger, men ett ökat inhemskt resande tycks dock ha bidragit till en viss lättnad.

Vägkrogarna runt om i landet väntas få ett uppsving när många reser inom Sverige i sommar. Uteserveringarna har besökare och med neddragna kostnader kan hotell- och restaurangföretagen fylla på i kassan inför hösten. Att de utländska gästerna uteblir är förstås ett stort bakslag för många i hela besöksnäringen. Om restriktionerna mildras kan en viss lättnad komma under senare delen av sommaren. Nu går ett företag i branschen i konkurs om dagen och det är bara något mer än under samma månad under förra året, säger Richard Damberg.

Det råder dock fortsatt stor osäkerhet kring konkursläget i höst, bland annat lyfter UC fram att myndigheternas uppmaning till fortsatt arbete hemifrån kan komma att påverka utvecklingen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.094