23948sdkhjf

Vad händer med industrin efter corona?

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

I en livesänd konferens den 29 juli, diskuterades aktuella ämnen i coronakrisens kölvatten.

Ett av föredragen gick under rubriken “Hur ser industrins möjligheter ut efter coronakrisen?” I panelen deltog Sanna Arnfjorden-Wadström (Sinf), Anne-Lie Almqvist (Andpeople), Anders Persson (Rise), Mikael Ronder (Östrand & Hansen AB) och Fredrik Sidahl (FKG). Moderator var Stefan Fur.

Det är massvis med mörka moln på industrihimlen just nu i Sverige och hela världen, men ur en kris kan även något positivt födas.  

Inför paneldiskussionen hade Sinf ställt några frågor till sina medlemsföretag om hur de påverkats av coronaepidemin och om de ser några nya möjligheter efter krisen 

Läs också: Fördjupning - Läget i basindustrin - del 2

Av resultaten att döma så svarade 32 procent att dess omsättning minskat med 1-25 procent jämfört med motsvarande period i fjol. 19 procent har inte påverkats, medan 21 procent har en omsättning som är 26-50 procent lägre12 procent har en omsättning som är 51-75 procent lägre. 

-Det har varit en kraftig nedgång på försäljningen av bilar och lastbilar under första halvåret. Den industrin har drabbats hårt, sa Fredrik Sidahl, vd för FKG (Fordonskomponentgruppen). Det är mörkt, men fortfarande så har vi inte sett några konkurser. 

En annan fråga som Sinf ställt till sina medlemsföretag är när de tror att sitt företag anpassat sig till den nya verkligheten och kommit tillbaka till samma volymer som var innan corona? 

-Jag tror att det kommer att återhämta sig under 2021, men jag även att företag måste börja fundera kring sin affärsmodell, sa Anne-Lie Almqvist, vd för Andpeople. Företag och dess affärsmodell måste bli mer framåtriktade. 

Av enkäten att döma så tror 25 procent av de tillfrågade att omsättningen kommer återhämta sig under Q3-Q4 2020. 31 procent tror på en återhämtning under Q1-Q2 2021. 26 procent tror att det dröjer till Q3-Q4 2021, och 10 procent tror att det dröjer till 2022. Resterande av de svarande tror att det dröjer till 2023 eller senare. 

-Flera av företagen tror på en ganska snar återhämtning. Det finns en optimism trots att flera av företagen befunnit sig i en väldigt svår kris, sa Sanna Arnfjorden-Wadström. 

Den sista och avslutande frågan löd: Har pandemin inneburit några nya möjligheter för ditt företag? Här svarande hela 66 procent Nej. Och 34 procent Ja.  

-Det här svaret visar på företagens framtidshopp och tron. Är svenska SME-företag lite negativa? Undrade moderatorn, Stefan Fur, retoriskt. 

-Nej, det tror jag inte, sa Anne-Lie Almqvist. Snarare att företagen ser detta som lite svårt. 

-Det har varit en period som har varit väldigt svart, där kunder stängt igen och det varit svårt att skapa nya kontakter, sa Mikael Ronder, vd för Östrand & Hansen. Men vi känner att det börjat vända och ser positivt på hösten. 

-Vi är innovativa och duktiga på att utveckla bra produkter i Sverige, sa Anne-Lie AlmqvistMen det gäller att våga tänka nytt. 

-Under en kris så är det naturligtvis svårt att arbeta med omställning när det varit tufft med affärerna, men det finns just nu möjligheter för många små företag att bli partner för innovation mot de stora företagen, sa Anders Persson, chef för SME, Rise. 

-Krisen är positiv i den meningen att den driver på omställningshastigheten och att vi faktiskt har tid att tänka efter om vi gör rätt saker, och vi producerar vi på rätt och bästa sätt, sa Fredrik Sidahl. Efterfrågan kommer att komma tillbaka om än lite senare än vad många tror. 

-Det är viktigt att Sverige inte tappar mark. Vi är ett extremt exportberoende land. Om vi tappar tempo och marknadsandelar så kommer vi att bli omkörda av länder som är snabbare att ställa om, sa Fredrik Sidahl 

Läs också: Vi följer upp - Så går det för miljardinvesteringarna i coronatider

-Vi måste bli duktigare på att fokusera på det som vi är riktigt bra på och skala de insatser och tekniker som vi är riktigt duktiga på, sa Anders Persson. Kan vi lyckas med det så kan vi hamna i en drömsituation.  

Hur ser då industrin i Sverige ut om fem år? Undrar moderatorn. 

-Jag hoppas att vi har lärt oss mycket av krisen och att företag ser möjligheter vilka kan leda till teknikutveckling. För de företag som inser detta och som hoppar på möjligheten här och nu finns enorma möjligheter både för exportsatsningar men även inom landet, menar Sanna Arnfjorden-Wadström. 

-Corona har fört med sig att företag börjat plocka hem känslig produktion till Europa. Det gynna både Europa och svensk industri. Jag ser ganska ljust på framtiden men det kommer att dröja framåt hösten 2021 innan det vänder, avslutar Fredrik Sidahl.  

Bakom arrangemanget stod Elmiadalen, en digital mötesplats för erfarenhetsutbyte med syfte att stärka Sveriges innovationsförmåga och handlingskraft för framtiden. 

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.095