23948sdkhjf

Avskedsintervju med Mats Grundius

| Av Nella Bergström | Transportnet | Tipsa redaktionen

Schenker-vdn sammanfattar sina 39 år i bolaget och håller dörren öppen för kommande uppdrag.

Mats Grundius går i pension efter 39 år på DB Schenker, varav de senaste sex åren som vd. Under sin sista arbetsdag avsatte han en stund för Transportnet. Här är vår avskedsintervju med en av branschens riktiga långlirare.  

Du har jobbat på Schenker i 39 år, varav de sex senaste åren som vd för verksamheten i Sverige, Island och Danmark. Nu går du i pension. Den klassiska frågan; hur känns det?
– Det känns bra! Jag väljer själv att sluta, det är ett väl genomtänkt och överlagt beslut och jag känner inget vemod. Tvärtom tittar jag framåt mot nya äventyr och de kollegor som jag har kommit nära är ju bara ett telefonsamtal bort.

Läs också: Schenkers Sverige-vd slutar

Hur har ditt yrkesliv på Schenker sett ut?
– Jag började efter lumpen, som 21-åring. Jag har mina rötter inom europeiska landstransporter, och därefter har jag arbetat inom Schenker åkeri och som landschef. Visserligen har jag tillbringat hela mitt yrkesliv på samma företag, men fördelen och tjusningen med en stor koncern är att det finns så många olika möjligheter. Man kan byta spår och prova nya grejer, och det har jag haft turen att få vara med om. Jag har nog inte varit mer än tre år i sträck på samma tjänst, utom nu som vd.

Vilka förändringar och tendenser kan du blicka tillbaka på?
– Ganska tidigt i mitt yrkesliv, på 80-talet, skedde en hel del stora förändringar i speditionsbranschen. Det var många företagskonsolideringar, den ena köpte den andra, och det fanns problem och utmaningar kopplade till det. Det var en spännande och lärorik tid. En annan milstolpe var i och med tillträdet till EUs inre marknad, när förtullningsmomentet försvann över en natt. Det ställde mycket på ända och man fick hitta nya vägar. På senare tid handlar mycket om e-handeln, leveranser av paket, både privat och till företag. Där tycker jag vi har jobbat på bra och ligger väl positionerade, även om utvecklingen bara har börjat.
Även synen på miljö och utsläpp har förändrats under mina år. Jag tycker mig se en tydlig attitydförändring hos kunderna, förr frågade de lite pliktskyldigt om miljöhänsyn men nu är de mycket mer pålästa och ställer höga krav.

Vilket transportslag brinner du mest för?
– Även om vi är mest kända för våra lastbilar på vägarna tillhandahåller vi ju alla transportslag, beroende på vad kunden behöver. Sjö, tåg, flyg, bil… nej, jag kan inte välja en favorit. Jag passar på den frågan.

Vad tror du om framtiden för branschen och Schenker?
– Jag är inte helt säker på att branschen är färdigkonsoliderad, det är mycket som kan hända kopplat till e-handelns framryckning. Teknikutveckling, it-stöd, nya nätverk som binder ihop transportslag... Förändringarna är snabba och stora, men exakt hur de ser ut får framtiden utvisa. Vad gäller Schenker lämnar jag efter mig ett välskött och lönsamt företag med engagerade medarbetare som gör ett gott lagarbete. Och nye vdn Magnus Strand som nyligen har tillkännagivits är min kollega sedan många år, och jag önskar honom och ledningen och hela företaget allt det bästa. Det ska bli kul att följa hur det går för bolaget.

Läs också: Sandahls bryter med Schenker i förtid

Vad ska du göra nu, då?
– Jag vill ha mer tid för sådant jag tycker är roligt, som friluftsliv. Segling, fjällvandring, skidåkning… sedan kan jag också tänka mig att ägna mig åt något yrkesmässigt som efterfrågar engagemang från min sida. Gärna något projekt eller styrelseuppdrag, men inte med den fart och intensitet som vd-jobbet har inneburit. Vi får väl se om något dyker upp. Jag stänger inte dörren helt.

Fakta/
Namn: Mats Grundius
Aktuell: Avgående vd för Schenker
Bor: Kungsbacka
Familj: Fru och fyra vuxna barn

Mer om: schenker
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.1