23948sdkhjf

Utvecklar hållbar teknik för ångkrackning

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

Dow och Shell har ingått ett gemensamt utvecklingsavtal för att påskynda teknologi för elektrifiering av ångkrackning av eten. 

Att använda elektricitet istället för fossil bränsleförbränning för att värma sina krackerugnar, skulle reducera mängden koldioxidutsläpp från baskemikalieproduktionen radikalt, skriver Dow i ett pressmeddelande. 

Ångkrackare är för närvarande kemiindustrins största källa till koldioxid. Dessa genererar uppskattningsvis cirka 300 miljoner ton koldioxidutsläpp årligen. Ändå förblir ångkrackning av kolväten, till exempel nafta eller andra petrokemiska råvaror, en nyckelprocess för att producera lätta olefiner som eten, propen, butadien, bensen, toluen och xylener - byggstenar som används för att tillverka plast, gummi och andra polymerer och kemikalier. 

När elnätet i allt större omfattning blir bestyckat av förnybara energikällor kan förnybar elektricitet användas för att värma upp ångkrackerugnar och således bli en av vägarna för att avkarbonisera kemikalieindustrin. 

Utmaningen är att utveckla en teknologisk och ekonomiskt hållbar lösning jämfört med den befintliga processen. 

Samarbetet mellan de två företagen har redan påbörjats. Innovationsprojektteam, i Amsterdam (Nederländerna) och Terneuzen (USA) är inriktade på att designa "e-cracker" -teknologier - först i laboratorie- och pilotskala, varefter kommersiella krackers kommer att följa. 

-Detta nya arbete med Dow har potential att bidra till att minska koldioxidutsläppen från kemikalietillverkning och till Shells ambition att bli en verksamhet med nollutsläpp senast 2050 eller tidigare, säger Thomas Casparie, vice vd för Shells globala kemikalieverksamhet. 

De två företagen är inte de första aktörerna som undersöker potentialen för elektrisk krackerteknologi. 2019 gick sex petrokemiska företag i Nederländerna samman för att gemensamt undersöka hur nafta- eller gasångkrackers skulle kunna drivas med förnybar el istället för fossila bränslen. 

BASF, Borealis, BP, LyondellBasellSabic och Total – driver ett annat gemensamt projekt där de kommit överens om att investera i FoU och kunskapsdelning där de för närvarande undersöker och screenar tekniska alternativ. Om en potentiell teknisk lösning identifieras kommer parterna att avgöra om de ska bedriva gemensamma utvecklingsprojekt, inklusive FoU-aktiviteter som kan innehålla en demonstrant för bevis på koncept för baskemikalier. 

Källa: Dow, Sustainable Plastics
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.126