23948sdkhjf

Återhämtningen lär vänta på sig

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

Ikems senaste rapport visar med all tydlighet att den inhemska försäljningen och exporten för kemi-, plast- och gummiindustrin fortsätter att dala.   

coronapandemins spår varierar verksamhetsförutsättningarna stort för kemiindustrins olika delbranscher, kemi-, läkemedel-, plast- och gummiindustri samt raffinaderier, vilka tillsammans står för cirka 20 procent av Sveriges varuexport. Värst drabbade är kemi- samt plast- och gummiindustrin. 

-Kemi- samt plast- och gummiindustrin är mycket konjunkturkänsliga. För ett plastföretag till exempel, som är leverantörer till bilindustrin, tvärdog leveranserna då svensk och europeisk fordonsindustri drog i handbromsen. När fordonsindustrin nu kommer igång igen är vägen lång innan produktionsnivåerna når upp till pre-corona nivåer  – plastföretaget kan bara hoppas på en så snabb återstart som möjligt, säger Carl Eckerdal, chefekonom Ikem. 

Enligt Ikem använder sig en femtedel av företagen inom kemi-, plast- och gummiindustrin av korttidspermitteringar. Samtidigt ligger antalet nyanställda i nivå med antalet uppsagda/varslade när data från alla delbranscher slås ihop. Korttidspermitteringarna verkar således ha använts på rätt sätt – för att rädda arbetstillfällen under en exceptionell kris. 

Frågan är vad som nu händer, när/om bidragen för korttidspermitteringarna upphör i slutet på juli. Flera företag tror att krisen kommer ha en tydligt negativt inflytande på världsekonomin under lång tid. Fyrtio procent av de företag som Ikem pratat med kalkylerar inte med någon bortre tidsgräns. Bland de företag som anger en gräns, räknar cirka hälften med max 6 månader. 

-Ungefär 25 procent av företagen tror att coronaviruset påverkar i max 8 till 10 månader till. Det är fortfarande en lång tids påverkan på världsekonomin, säger Carl Eckerdal. 

Den sammantagna bilden när Ikem väger in sina medlemsföretag från samtliga delbranscher visar på en klar recession.  

-När alla delbranscher, inklusive läkemedelsindustrin vilken snarast gynnats av coronakrisenslås samman hamnar produktionsindex på 85. Oförändrat är det när index hamnar på 100, över hundra är tillväxt och under hundra en recession, avslutar Carl Eckerdal. 

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109