23948sdkhjf

Domstolen om Preemraffs framtid - UPPDATERAD Tisdag

| Av Martin Wanerholm | Process Nordic | Tipsa redaktionen

På måndagen blev det klart vad Mark- och miljööverdomstolen anser om Preems utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil. Frågan ska nu slutligen avgöras av Regeringen. Texten har uppdaterats senast tisdag kl 9.00 med citat från Preem och Naturskyddsföreningen. 

Mark- och miljööverdomstolen har lämnat sitt yttrande om Preemraffs utbyggnad i Lysekil till Regeringen. Domstolen anser att verksamheten vid Preemraff i Lysekil kan tillåtas. Domstolen anser att den så kallade stoppregeln i miljöbalken inte kan tillämpas på en verksamhet som ingår i EU:s utsläppshandelssystem för växthusgaser. Enligt domstolen har inte klimatlagen någon rättsverkan vid prövning av tillstånd till enskilda verksamheter.

– I yttrandet till regeringen bedömer vi sammanfattningsvis att den verksamhet som Preem sökt tillstånd till är tillåtlig, säger hovrättsrådet Li Brismo.

Preems vd Petter Holland kommenterar yttrandet så här.

– Det är glädjande att domstolen gett ett positivt besked. Ett nytt miljötillstånd är avgörande för genomförandet av omställningen från fossil till förnybar produktion vid raffinaderiet i Lysekil och är ett viktigt delsteg för att Preem ska uppnå klimatneutralitet till år 2045.

Några som inte är lika nöjda är Naturskyddsföreningen. 
– Vi är besvikna över domstolens besked idag, men står fast vid att Preemraffs utbyggnad inte ska ges tillstånd. Nu är det upp till regeringen att stoppa utbyggnaden och visa att de menar allvar med klimatlagen och de klimatåtaganden som riksdagen har ställt sig bakom, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.

Övriga frågor

Domstolen har även tagit ställning till följande frågor: 

  • Mark- och miljööverdomstolen anser att miljökonsekvensbeskrivningen och övrig utredning i målet är tillräckligt underlag för att kunna bedöma om verksamheten ska tillåtas.
  • När det gäller utsläpp till vatten anser domstolen att verksamheten är förenlig med de krav som följer av EU:s ramdirektiv för vatten.
  • Domstolen bedömer att övriga utsläpp och störningar från verksamheten kan begränsas till godtagbara nivåer.
  • Det finns enligt domstolen inte något hinder mot att tillåta verksamheten med hänsyn till dess lokalisering, påverkan på motstående riksintressen, övriga naturvärden och artskydd.
  • Domstolen föreslår ingen tidsbegränsning av den sökta verksamheten.

Bakgrund

Som vi tidigare rapporterat fick Preem tillstånd av Mark- och miljödomstolen  i november 2018 för utbyggnad av sin anläggning i Lysekil med en anläggning som gör det möjligt att omvandla tjockolja till svavelfri bensin och diesel. Bakgrunden till utbyggnaden är nya internationella miljökrav på fartygsbränsle. Det är en investering på runt 15 miljarder kronor.

Beslutet överklagades till Mark- och miljööverdomstolen av omkring hundra privatpersoner och flera organisationer på grund av ökade koldioxidutsläpp vid anläggningen. Överklagandet fick prövningstillstånd av domstolen. 
Under hösten 2019 beslutade regeringen att ta över det slutliga beslutet.

Mark- och miljööverdomstolen har hållit huvudförhandling med syn i Lysekil den 10-12 mars 2020. Bolaget har i Mark- och miljööverdomstolen gjort vissa förändringar när det gäller ansökan om tillstånd bland annat att maximal genomströmning för raffinaderiet minskas från 13,9 till 13 miljoner ton per år och att högst 11,4 miljoner ton får vara fossil.

Läs gärna vår exklusiva intervju med Preems vd Petter Holland från i höstas. I intervjun berättade han om varför utbyggnaden är viktig även ur miljösynpunkt och hur han ser på att Regeringen tog över ärendet: 
— Nu försöker vi få till mer dialog med regeringen. Det tror jag kan vara positivt för att få fram våra synpunkter och Preems starka ambitioner inom koldioxidinfångning.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125