23948sdkhjf

Josefine bryter ny mark i Peab

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Den 20 meter höga och 65 ton tunga pålmaskinen spelar en av huvudrollerna vid Peabs utbyggnad av Julas centrallager i Skara. Storleken i sig imponerar, men också att den spakas av Peabs hittills första kvinnliga pålkransförare – Josefine Malmberg.

Byggnäringen sticker ut som en av de mest mansdominerade branscherna i svenskt näringsliv, men även inom branschen finns stora skillnader. Bland annat hör kvinnliga pålkransförare till undantagen.

Den 65 ton tunga Junttan PM 23 som dunkar ner pålar vid Peabs utbyggnad av Julas centrallager i Skara är dock ett undantag som bekräftar regeln. Spakarna manövreras nämligen av Josefine Malmberg som är inne i slutfasen av den utbildning som krävs för körtillstånd.

Trots det mansdominerade yrket och trots insikten om att det, av bland annat säkerhetsskäl, krävs runt 3 600 timmars övning, både i och utanför pålkranen, något som brukar ta två till tre år har hon inte tvekat inför sitt yrkesval. Hon har heller inte skrämts bort av att arbetet i princip alltid utförs på ett inte helt stabilt underlag och att det därmed finns viss olycksrisk. Det blev branschen påmind om för bara några dagar sedan då en pålkran välte vid ett annat av Peabs uppdrag i Väsjö torg i Sollentuna.

Det gäller att vara medveten om riskerna och förhålla sig till dem. Jag trivs med utmaningen och det är ett skönt gäng jag jobbar med, säger Josefine Malmberg.

Än så länge har Josefine Malmberg stöd i sitt arbete av den betydligt mer rutinerade kollegan Jimmy Ericsson som fungerar som handledare till dess övningskörningen är avslutad och Josefine Malmberg fått sitt körtillstånd.

Möjligen kommer hon då, som Peabs första kvinnliga pålkransförare, att ersätta sin handledare som själv har långt gångna planer på att hitta en ny roll i företaget. Ambitionen är att så småningom ta klivet av maskinen för att bli arbetsledare, något som uppskattas av företagsledningen. Steget från yrkesarbetare till arbetsledare är en utvecklingsväg som under lång tid använts med framgång i bolaget.

Men först ska Josefine Malmberg bli helt inskolad i det lika spännande som svåra jobbet att spaka de stora pålkranarna.

Det är en komplicerad maskin att köra, därav att det tar tid att lära sig. Säkerheten kommer först, säger Peabs arbetschef Andreas Berntsson.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.158