23948sdkhjf

Byggymnasierna rullar på i coronatider

Visst blir de praktiska övningarna lidande när byggymnasierna övergått till distansundervisning. Men genom att disponera om lektionerna och öka inslagen av rörliga filmer i undervisningen rullar det på bra för exempelvis Peabskolan i Malmö.

I Peabskolans lokaler i Malmö ekar nu lektionssalarna och den stora bygghallen tom. Sedan 18 mars har svenska gymnasieskolor bedrivit undervisningen på distans, något som även gäller mer yrkesinriktade utbildningar som Peabs tre gymnasieskolor där inriktningen är husbyggnad samt mark- och anläggning, ämnen som till stor del består av praktiskt lärande.

Det gick väldigt fort från det att vi skulle vara i skolan till att bedriva all undervisning på distans, vi fick ungefär ett dygn att förbereda oss på, berättar Nicklas Lundgren, rektor på Peabskolan i Malmö.

Vanligtvis sker en stor del av undervisningen i en bygghall eller med praktiska moment. Att från en dag till en annan ställa om och helt utbilda på distans var en stor förändring, men på Peabskolan betonas att distansundervisningen även har positiva sidor.

En av de största positiva effekterna med distansundervisningen är att många elever som kanske inte vågat komma till tals innan gör det nu, de vågar ta för sig mer, säger byggläraren Michael Schröder.

Eleven Anton Kock håller med.

Fördelen med att sitta hemma är att man får lugn och ro och att jag slipper pendla, men jag saknar det praktiska, säger han.

Uppfattningen på skolan är att man klarat omställningen på ett bra sätt. En stor utmaning under en lång period med distansundervisning är att få alla elever delaktiga med bibehållen motivation och koncentration. Av stor vikt är då lärarnas struktur och planering av lektionerna.

Bygglektioner och att lära ut praktiska ämnen på distans är speciellt och nästan omöjligt. Men vi löser det genom att bland annat titta på filmer och videos som kopplar till det vi gjorde i bygghallen precis innan corona slog till så att eleverna får en verklighetskoppling till det videon visar. Men allt går inte att lära ut på distans. Mycket handlar om säkerhetsaspekter och moment som man ju faktiskt måste träna på praktiskt, säger Michael Schröder.

Peabskolans vd Alexandra Johansson berättar att en stor del av det praktiska lärandet trots restriktionerna kan fortgå genom praktiken som fortfarande pågår.

Men självklart har vi ställt om en hel del i undervisningen. Mycket av den teori som var planerad till hösten har vi genomfört nu och får ta igen de praktiska delarna när vi kan ses tillsammans i skolan igen, säger hon.

Mall1

2

En positiv effekt med distansundervisning är, enligt Michael Schröder, att elever som kanske inte vågat komma till tals innan gör det nu.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.08