23948sdkhjf

Byggymnasierna rullar på i coronatider

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Visst blir de praktiska övningarna lidande när byggymnasierna övergått till distansundervisning. Men genom att disponera om lektionerna och öka inslagen av rörliga filmer i undervisningen rullar det på bra för exempelvis Peabskolan i Malmö.

I Peabskolans lokaler i Malmö ekar nu lektionssalarna och den stora bygghallen tom. Sedan 18 mars har svenska gymnasieskolor bedrivit undervisningen på distans, något som även gäller mer yrkesinriktade utbildningar som Peabs tre gymnasieskolor där inriktningen är husbyggnad samt mark- och anläggning, ämnen som till stor del består av praktiskt lärande.

Det gick väldigt fort från det att vi skulle vara i skolan till att bedriva all undervisning på distans, vi fick ungefär ett dygn att förbereda oss på, berättar Nicklas Lundgren, rektor på Peabskolan i Malmö.

Vanligtvis sker en stor del av undervisningen i en bygghall eller med praktiska moment. Att från en dag till en annan ställa om och helt utbilda på distans var en stor förändring, men på Peabskolan betonas att distansundervisningen även har positiva sidor.

En av de största positiva effekterna med distansundervisningen är att många elever som kanske inte vågat komma till tals innan gör det nu, de vågar ta för sig mer, säger byggläraren Michael Schröder.

Läs också: Industrijätten Hydro storvarslar

Eleven Anton Kock håller med.

Fördelen med att sitta hemma är att man får lugn och ro och att jag slipper pendla, men jag saknar det praktiska, säger han.

Uppfattningen på skolan är att man klarat omställningen på ett bra sätt. En stor utmaning under en lång period med distansundervisning är att få alla elever delaktiga med bibehållen motivation och koncentration. Av stor vikt är då lärarnas struktur och planering av lektionerna.

Bygglektioner och att lära ut praktiska ämnen på distans är speciellt och nästan omöjligt. Men vi löser det genom att bland annat titta på filmer och videos som kopplar till det vi gjorde i bygghallen precis innan corona slog till så att eleverna får en verklighetskoppling till det videon visar. Men allt går inte att lära ut på distans. Mycket handlar om säkerhetsaspekter och moment som man ju faktiskt måste träna på praktiskt, säger Michael Schröder.

Peabskolans vd Alexandra Johansson berättar att en stor del av det praktiska lärandet trots restriktionerna kan fortgå genom praktiken som fortfarande pågår.

Men självklart har vi ställt om en hel del i undervisningen. Mycket av den teori som var planerad till hösten har vi genomfört nu och får ta igen de praktiska delarna när vi kan ses tillsammans i skolan igen, säger hon.

Mall1

2

En positiv effekt med distansundervisning är, enligt Michael Schröder, att elever som kanske inte vågat komma till tals innan gör det nu.

Mer om: corona | peabskolan
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125