23948sdkhjf

Vägledning om åtgärder kring mikroplast

Operation Clean Sweep är ett projekt, utarbetat av plastbranschen, som syftar till att undvika spridningen av plastpellets. Nu har även Naturvårdsverket tagit fram en vägledning. 

-Vägledningen ger en bra bild över de åtgärder som kan genomföras av verksamhetsutövare för att minimera utsläpp av plastgranulat. Den kan vara ett bra komplement till de manualer som vi själva tagit fram inom plastbranschen, menar Henrik Oxfall, ansvarig för plastbearbetningsfrågor på Ikem. 

I Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdraget om källor till mikroplaster föreslog verket bland annat att en vägledning skulle tas fram. Syfte var att föreslå lämpliga åtgärder för att minska spill. 

Den vägledningen har nu publicerats och innehåller generella skyddsåtgärder samt skyddsåtgärder som i samband med transport, rengöring av transportkärl, lastning, lossning, paketering samt skyddsåtgärder på anläggningen. 

-Åtgärderna är helt i linje med de som ingår inom Operation Clean Sweep, vilket förstås är bra, säger Henrik Oxfall. 

Operation Clean Sweep är plastbranschens arbete med att undvika spridning av pellets till den marina miljön. Manualen är utgiven av Ikem och PlasticsEurope. 

Här kan du läsa om Operation Clean Sweep 

Naturvårdsverkets vägledning

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093