23948sdkhjf

Järnvägsplanering i Gävle

Sweco får järnvägsuppdrag i Gävle, ett kontrakt värt 22 miljoner kronor.

Järnvägen i Gävle ska byggas om, tanken är att all järnvägstrafik i regionen ska kunna trafikera en ny regionaltågstation –  Gävle Västra.

Trafikverket har gett Sweco uppdraget att ta fram en järnvägsplan för fem spår norr om Gävle Central, en fem kilometer lång sträcka som ska möjliggöra för trafik från både Bergslagsbanan, Ostkustbanan och Norra Stambanan.

Sweco ska också planera för den nya stationen för regionaltåg i Tolvfors/Gävle sjukhus,  Gävle Västra.

– Vi är mycket glada för att Sweco fått förtroendet att bistå i utvecklingen av järnvägssträckan mellan Gävle C och Gävle V. Detta projekt är en viktig del i arbetet med att skapa bättre förutsättningar för utökad hållbar järnvägstrafik i landets mellersta och norra delar, säger  Jan Thulin, vd för Swecos järnvägsverksamhet, i ett pressmeddelande.

Sweco ska anpassa lösningen så att den fungerar både för den befintliga godsbangården och en framtida, utanför stadens centrala delar.

– Beroende på förutsättningar skulle en ny lokalisering, där järnväg och godsbangård flyttas, öppna för hållbar stadsutveckling som exempelvis nya centralt belägna bostadsområden, säger  Tomas Andersson, uppdragsledare på Sweco.

Kontraktet är värt 22 miljoner kronor, arbetet påbörjas nu i maj och under 2023 ska allt vara klart.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.109